Se construieste mai putin, dar mai mare. Locuinta statistica a ajuns la 135 mp

Categorie: Noutati imobiliare
Aceasta listare a fost vizualizata de 1646 ori
Tip Stire:: Stire imobiliara

An stire: 2011
Descriere detaliata: Casele romanilor sunt cu pana la 50%- 65% mai mari decat ale grecilor, austriecilor sau portughezilor. Suprafata utila a unei unitati locative noi a crescut in ultimele 12 luni cu 5 mp, iar numarul de case noi la mia de locuitori a scazut in Romania de la 2,7 la 2,1.
Mai putin, dar mai mare, acesta este sloganul imbratisat de romanii care s-au incumetat sa construiasca locuinte in plina criza economica. Date ale Institutului National de Statistica (INS) arata ca in ultimele 12 luni, in intervalul mai 2010-mai 2011, apetitul romanilor pentru case mai mari nu s-a redus, ci din contra. Suprafata utila a locuintei statistice construite in Romania a crescut in perioada mentionata cu 5 mp, de la 130 mp la mijlocul anului trecut la 135 mp in prezent, potrivit INS.
Acest paradox, al locuintelor mari construite intr-o tara cu o populatie mult mai saraca, a fost observat inca din 2005. La noi fac mai putine case, dar acestea sunt mai mari comparativ cu obiceiurile in domeniul locativ din tarile dezvoltate. In 2005, in Romania suprafata medie a unei locuinte noi era de 125 mp, in timp ce in Austria era de 99 mp, in Portugalia de 90 mp, iar in Grecia de 85 mp. In 2009 media romaneasca a ajuns la 130 mp, iar traversarea a doi ani de criza nu a avut vreun efect asupra gusturilor beneficiarilor autohtoni in materie rezidentiala. Si in 2010-2011, perioada in care s-a consemnat cel mai mare declin in evolutia sectorului de constructii rezidentiale, continuam sa vorbim despre locuinte cu 50% pana la 65% mai mari fata de media caselor construite anual in tarile europene. Totodata, potrivit datelor publice ale Institutului National de Statistica (INS), anul trecut in Romania s-au construit 2,7 locuinte la mia de locuitori, ceea ce inseamna aproape de doua ori sub media europeana de 4,9.
Daca in 2009, in marile orase, gen Bucuresti, Cluj-Napoca, indicatorul numarului de locuinte la mia de locuitori depasea 3,5, fiind oarecum apropiat de indicatorul european, un an mai tarziu acest indice a scazut la 1,4 in Bucuresti. In tara, scaderea a fost ceva mai mica, numarul de locuinte noi la mia de locuitori scazand de la 2,7 la 2,1.
In perioada de varf pe piata romaneasca, in 2008, s-au construit 3,05 locuinte la 1.000 de locuitori pe an. Spre comparatie, in anii de boom imobiliar, in Spania se construiau 17 locuinte la mia de locuitori, in timp ce la nivelul Uniunii Europene se receptioneaza anual in medie 4,9 locuinte/1.000 de locuitori.
Polarizare sociala
Ce inseamna de fapt indicatorul de suprafata medie a locuintelor construite in Romania si de ce acesta este atat de mare? Teoretic, asta inseamna ca in ceea ce priveste confortul stam bine. Chiar daca se construieste putin, ceea ce se face are suprafata mare, statistica rezervandu-ne un loc onorabil in UE in ceea ce priveste suprafata locuibila pe cap de locuitor. Dar asta numai aparent, pentru ca daca din doi oameni unul mananca trei mere, iar al doilea niciunul, nu inseamna ca fiecare a consumat 1,5 mere. De aceea, raportul intre numarul de case construite la mia de locuitori si cel al suprafetei medii/locuinta trebuie analizat separat. Indicatorul suprafata medie utila per locuinta de 135 mp inseamna ori ca in Romania isi permit locuinte doar paturile instarite ale populatiei, ori cei care construiesc se intind mai mult decat le permite plapuma.
Semnalele din piata, reflectate de datele statistice sub forma a diversi indicatori - numar de autorizatii eliberate, locuinte aflate in curs de construire sau chiar finalizate -, ne arata ca la finalul lui 2011 nu vom consemna schimbari radicale ale tendintelor in materie rezidentiala impuse in ultimii ani.
Astfel, potrivit datelor INS pentru primele cinci luni ale anului, la nivel national au fost eliberate autorizatii de construire pentru 14.777 de cladiri de locuit, in scadere cu 3,3% fata de perioada similara a anului trecut. Totodata, chiar daca in ultima luna a intervalului men­tio­nat, mai 2011, s-au eliberat cu 6,7% mai multe autorizatii pentru constructii rezi­den­tiale, numarul de locuinte proiectat a fi realizat in aces­te cladiri este mai mic fata de mai 2010.
Astfel, potrivit datelor INS, in mai 2010 au fost solicitate si aprobate in Romania autorizatii pentru un numar de 5.652 de locuinte, iar in mai 2011 - 4.994, cu aproa­pe 12% mai putin. Altfel spus, se cons­truiesc mai multe cladiri cu locuinte mai putine si probabil mai mari.
Inertia rezidentiala
In ultimii trei ani (2008-2010), autori­za­tiile de construire a locuintelor eliberate de autoritati au fost permanent sub numarul unitatilor locative finalizate, raportul fiind in descrestere si in 2011. Fiind vorba despre constructii rezidentiale, un sector inertial, in care investitiile se deruleaza de regula pe durata a 10-18 luni, este putin probabil ca impactul sezonier, exprimat prin cresterea activitatii in sezonul cald al anului, sa duca la o marire substantiala a ritmului si numarului de locuinte noi construite. Anul 2009 a fost unul in care criza si-a aratat coltii, in 2010 si i-a infipt in sectorul constructiilor rezidentiale si probabil ca nu ii va scoate nici macar in 2011.


Informatii agent

Adaugata de: Cagead Intermed | Contact Agent
Telefon: 021.335.88.01 | Mobil: 0744.374.444 | Fax: 021.335.88.27
Adresa webhttp://www.cagead.ro
Detalii: n/a