Stranierii salvează piaţa imobiliară din Baia Mare

Categorie: Noutati imobiliare
Aceasta listare a fost vizualizata de 2026 ori
Tip Stire:: Stire imobiliara

An stire: 2011
Descriere detaliata: Numărul de tranzacţii din Baia Mare a scăzut simţitor faţă de anii de glorie. Terenurile nu au căutare mai deloc, iar în cazul apartamentelor - preţul este decisiv. Proprietarii nu par să înţeleagă această realitate şi nu adaptează mereu preţul cererii. Cei care animă activitatea pieţei imobiliare sunt românii plecaţi la muncă în străinătate, care se întorc pentru a investi agoniseala în locuinţe.
Un lucru cu care sunt de acord toţi agenţii imobiliari din Baia Mare este că există o cerere mult mai mare faţă de anul trecut. Dar interesul crescut al clienţilor nu garantează succesul finalizării unei tranzacţii. Aici părerile sunt împărţite - ba că ar fi mai rău decât în 2010, ba că ar fi mai bine.
„Lucrurile stau mai rău pe piaţă decât anul trecut, numărul tranzacţiilor este mai mic. Iar faţă de perioada de glorie a anilor 2007-2008, este incomparabil: se fac cu 70% mai puţine tranzacţii pe partea de apartamente, iar în ceea ce priveşte terenurile, scăderea este de 90%" mărturiseşte un agent imobiliar ce a dorit să-şi păstreze anonimatul.
„Vânzările depind de poziţia Guvernului, de programele de creditare lansate. Dacă acestea sunt atrăgătoare, vânzările sunt consistente. Până în luna martie s-a derulat programul Prima Casă 3, program foarte bine primit de clienţi. Astfel că au fost vânzări similare anilor 2005-2006. Piaţa s-a mişcat excepţional, s-au vândut proprietări la un preţ corect, nimic supraevaluat" contrazice Dalia Voicu, expert evaluator imobiliar.
Prima Casă, program apreciat în Baia Mare
Tranzacţiile de apartamente din prima parte a anului acesta ar fi fost, poate, într-o situaţie disperată, dacă nu ar fi existat intervenţia Guvernului. Cel puţin asta demonstrează părerile speciliştilor imobiliari, păreri susţinute de cifre.
„Proprietarii nu lasă la preţ şi aici se blochează totul. Pe deasupra, valoarea tranzacţiilor este mai mică, în general. Cele mai căutate sunt apartamentele, mai ales cele cu două camere. Majoritatea clienţilor caută să se încadreze în plafonul acordat de programul Prima Casă" spune Cosmin Daraban, administrator al agenţiei Imotrading.
„90% dintre tranzacţiile de peste 25.000 euro au fost derulate prin programul Prima Casă. Restul clienţilor au achitat cu alte tipuri de credite ipotecare" completează managerul agenției imobiliare Novarom.
• Garsonieră - 18.000-20.000 euro
• Apartament cu două camere - 30.000-35.000 euro
• Apartament cu trei camere - 45.000 euro
August - luna de foc în imobiliare
Pe perioada verii, tranzacţiile nu mai depind de programul guvernamental. Este perioada în care se întorc în concediu cei care lucrează peste graniţe. În luna iulie, majoritatea clienţilor o reprezeintă cei stabiliţi în Irlanda şi în Franţa, iar în august vin cei care muncesc în Spania şi în Italia. Aproape fără excepţie, cei care se întorc acasă investesc, dar nu întotdeauna sume mari.
„Clienţii aceştia sunt incerţi, nu ştiu dacă vor reveni sau nu în România. Majoritatea sunt de ani buni în străinătate, au agonisit nişte bani şi vor să îi investească, se gândesc că este cel mai bun mod de a plasa banii. O bună parte dintre ei cumpără apartamentele bune pentru închiriat, dar nu alocă sume foarte mari" explică expertul evaluator imobiliar Dalia Voicu.
„Este o perioadă specială, piaţa este foarte dinamică, iar august este luna de foc în imobiliare din cauza celor care se întorc în concediu din străinătate. Aceştia cumpără garsoniere de până în 15.000 euro sau apartamente cu două camere, poziţionate central, până în 35.000 euro. Aproape că rămânem fără oferte de acest gen în baza de date" susţine reprezentantul Novarom.
Doar cei cu dare de mână mai cumpără câte un lot de teren pentru casă
În oraş nu prea au mai rămas loturi de teren care să se preteze la construcţia unei case. Cei care doresc o casă, se duc la periferia oraşului, cele mai apreciate zone fiind Tăuţii Măgherăuş, Tăuţii de Sus, Satul Nou de Jos, Cătălina. În aceste zone, preţul a scăzut la 2.000 euro/ar (unitate de măsură folosită în zonă - 20 euro/mp), după ce în 2008, era cam 40-50 euro/mp. Dar numai cei cu disponibilitate financiară caută să îşi vândă apartamentul şi să se mute la casă.
„Piaţa terenurilor a căzut complet, iar preţurile sunt la jumătate faţă de 2007. Vânzătorii determinaţi îşi reglează preţul în funcţie de cerere şi reuşesc să vândă. Cu toate acestea, sunt puţini cumpărători de terenuri, deoarece acestea se cumpără aproape fără excepţie pentru a construi. Iar puterea de cumpărare este foarte redusă, construiesc cei care au vândut o altă proprietate şi doresc să treacă la un confort superior. Dar cazurile acestea sunt izolate" lămureşte Dalia Voicu.
Chiriile scad, de la an la an
Piaţa chiriilor a scăzut destul de mult, comparativ cu acum trei-patru ani. Închirieri se fac, în continuare, dar preţul este mult mai scăzut. Cele mai căutate sunt apartamentele mici, cele mai spaţioase neavând mai deloc clienţi.

• Garsonieră - 80-100 euro/mp
• Apartament cu două camere - 150 euro/lună
• Apartament cu trei camere - 200 euro/lună
„Cele mai mari, cu trei camere sau mai mult, nu se caută pentru închiriere, deoarece aici este zonă de munte, jumătate din an este friguros. Costurile de încălzire sunt foarte mari şi atunci se preferă apartamente mici. Între două şi trei camere, diferenţa preţului de închiriere este destul de mică, dar diferenţa de întreţinere este destul de mare" concluzionează managerul Novarom.


Informatii agent

Adaugata de: Cagead Intermed | Contact Agent
Telefon: 021.335.88.01 | Mobil: 0744.374.444 | Fax: 021.335.88.27
Adresa webhttp://www.cagead.ro
Detalii: n/a