Floreasca: locuinţe de lux la preţ de Prima Casă

Categorie: Noutati imobiliare
Aceasta listare a fost vizualizata de 1955 ori
Tip Stire:: Stire imobiliara

An stire: 2011
Descriere detaliata: Criza pare să fi trasat un standard de preţ în toate cartierele din Bucureşti. Indiferent cât de bine cotate erau înainte de perioada de criză, acum preţul Prima Casă dictează. Apartamentele cu două camere au un preţ standard: 60.000 euro. În Floreasca, această sumă înseamnă un minus de 40% faţă de anii trecuţi, ceea ce a transformat cartierul din ţinta exclusivă a elitei într-unul general accesibil.
Cartierul Floreasca a aparţinut elitei încă din secolul XVI încoace. Pe atunci, era moşia boierilor Floreşti, căci abia din 1955 a început construcţia cartierului aşa cum îl ştim noi astăzi. Mai întâi, s-a construit liceul Rosetti şi s-a amenajat un parc, apoi s-a continuat cu o şcoală generală, cinematograful Floreasca şi s-a amenajat parcul din faţa acestuia. Munca de construcţie a tuturor acestor edificii a fost a oamenilor de rând. Toţi au făcut muncă voluntară, aşa cum le cereau timpurile. Dar locul a aparţinut celor mai prestigioşi bucureşteni, iar această diferenţă faţă de restul cartierelor este dictată prin însăşi arhitectura întregii zone.
„Zonă cochetă, boemă, cu regim mic de înălţime şi foarte multă verdeaţă. În Floreasca avem în principiu blocurile vechi de trei etaje şi construcţiile noi, foarte noi, care nu depăşesc cinci etaje. E un loc rafinat şi foarte căutat de cei care vor ceva cu ştaif.", arată Daniel Dobre, managing partner City Dreams Realty.
Floreasca, un cartier al proprietăţilor şi proprietarilor de bun gust
Calitatea clienţilor s-a păstrat de-a lungul timpului în zonă şi se simte chiar şi acum. Totuşi, există riscul ca perioada de criză să schimbe acest statut al cartierului. În acest moment, preţurile la care se fac tranzacţii în zonă au transformat Floreasca din cartierul închis publicului general într-un accesibil oricui. Adică oricine are bani să îşi cumpere un apartament în Giuleşti sau Rahova, poate să îşi cumpere şi în Floreasca.
„Criza a deschis şi către o altă categorie de client, care şi-ar fi dorit zona, dar nu şi-o permiteau, pentru că nu putem discuta despre 60.000 euro un apartament de două camere, chiar dacă vorbim despre blocurile vechi. Preţurile înainte de criză erau de peste 100.000 euro pentru două camere, chiar şi mai mult.", spune Raluca Dima, specialist Neocasa.
Pentru un client care prinde o oportunitate, preţurile pot fi chiar şi mai mici.
„Am văzut proprietăţi la vânzare şi la preţuri de dumping, au fost situaţii în care au existat două camere scoase la 45.000 euro, dar acesta a fost un caz, nu cred că mai vedem altul anul acesta. Regula este undeva la 60.000-65.000 apartamente de două camere în blocuri vechi, dar vorbim despre un preţ de 100.000 euro la blocuri noi, construite după 2005.", arată Daniel Dobre.
Clienţii aşteaptă săptămâni pentru a prinde o ofertă. Apoi cumpără imediat.
Există doar două categorii de oferte în Floreasca la apartamente: blocurile vechi, construite în 1960, două-trei etaje, cu sobe, şi a doua categorie: blocurile de după 2005.
„Te gândeşti că locuinţele vechi au aproape 50 de ani, dar a contat destul de mult campania potrivit căreia sunt mai bine construite blocurile vechi, că un bloc vechi din Floreasca, datorită faptului că are de cele mai multe ori trei etaje, n-ar avea niciun fel de problemă la un cutremur puternic sau ar avea probleme relativ minore faţă de un bloc de zece etaje, poate chiar nou, dar deficitar construit.", arată reprezentantul Neocasa.
De fapt, oferta din Floreasca este şi acum, în vremuri de criză, mai mică decât cererea. Din acest punct de vedere, lucrurile nu s-au schimbat deloc faţă de cum erau înainte de criză.
„Floreasca nu a fost niciodată o zonă în care să existe excedent de oferte. Apartamentele scoase la vânzare, indiferent despre ce vorbim, dacă vorbim despre apartamentele vechi sau vile de două milioane euro, situaţia stă în felul următor: clienţii ne sună, ne anunţă ce vor şi ne spun să le dăm de veste când apare ceva." explică Daniel Dobre.
Proprietarii de vile sunt singurii care nu au lăsat la preţ
Un singur segment este, în continuare, dedicat exclusiv clienţilor de lux: vilele. Aici tranzacţiile merg destul de greu, pentru că, de cele mai multe ori, proprietarii nu vor să lase la preţ, iar preţul este mult peste nivelul pieţei.
„Acum avem o vilă foarte bună, dar pe care proprietarul vrea să o listeze cu 2,5 milioane euro, cu circa 800.000 euro peste cât face şi peste cât ar stârni interesul. Şi pe casele de dimensiuni mai mici, la fel. Avem o casă la vânzare de 800.000 euro, foarte bună casa, dar face 550.000. Cu toate acestea, proprietarul de doi ani nu dă semne că ar vrea să vândă.", arată reprezentantul City Dreams Realty.
Cu cât preţul este mai mic, cu atât casa este mai deteriorată.
„În momentul în care vorbim de bugete de minimum 250.000 euro, se poate cumpăra o casă veche, ce necesită renovări, cu o suprafaţă nu mai mare de 150 mp şi o mică, mică curte, adică 50 mp maximum. La acelaşi buget se poate cumpăra un apartament de trei camere, în blocurile noi.", arată Raluca Dima.
Un segment activ în Floreasca este şi cel al chiriilor. Odată cu dezvoltarea centrelor de afaceri din zonă, mulţi angajaţi caută să se relocheze mai aproape de locul de muncă, dar acest demers nu este unul facil. Ca şi la achiziţie, oferta este mică.
„Floreasca este o piaţă în care proprietăţile nu stau la închiriat. Adică nu stai cu proprietatea mai mult de două zile pe piaţă. Nu prea există a doua vizionare, cam toate apartamentele sunt la fel. În plus, clientul ştie că dacă refuză unul, mai stă două săptămâni în aşteptare.", spune Daniel Dobre.
Prestigiul zonei Floreasca s-a extins şi asupra zonelor Barbu Văcărescu şi Lacul Tei. Dat fiind faptul că oferta este mică în Floreasca, mulţi clienţi preferă să se reorienteze către aceste două zone, unde oferta este mai mare, deci şi preţurile ceva mai mici. În plus, rămân la periferia zonei pe care au visat-o.


Informatii agent

Adaugata de: Cagead Intermed | Contact Agent
Telefon: 021.335.88.01 | Mobil: 0744.374.444 | Fax: 021.335.88.27
Adresa webhttp://www.cagead.ro
Detalii: n/a