În Tulcea, un apartament oferit spre închiriere stă pe piaţă cel mult două

Categorie: Noutati imobiliare
Aceasta listare a fost vizualizata de 2023 ori
Tip Stire:: Stire imobiliara

An stire: 2011
Descriere detaliata: Există mari discrepanţe între segmentele pieţei imobiliare din Tulcea, în ceea ce priveşte nivelul activităţii. Dacă în zona închirierilor, nu îi ia mai mult de două zile unui apartament pentru a dispărea dintre oferte, în sectorul terenurilor situaţia este la polul opus. În ceea ce priveşte tranzacţionarea de apartamente, lucrurile sunt mai echilibrate datorită programului Prima Casă şi românilor din străinătate.
Indiferent că este vorba de apartamente, case sau terenuri, preţul a tot scăzut în ultimii ani, dar potrivit agenţilor imobiliari din zonă încă mai este loc de scăderi.
„Faţă de anul trecut, preţul a scăzut, dar există, în continuare, activitate. Nu ne putem plânge, mai ales ţinând cont de contextul economic actual. Segmentul apartamentelor este cel mai dinamic, pe când terenurile şi casele cu preţ mai ridicat sunt foarte rar căutate", declară Angela Silvestru, administratorul agenţiei Angyss Intermed Imob.
„Comparativ cu 2010, preţurile au scăzut foarte mult şi sunt, în continuare, în scădere. Spre exemplu, anul trecut am vândut un apartament cu două camere, în zona E3, cu 45.000 euro. Anul acesta, preţul unui apartament similar este chiar şi mai mic de 35.000 euro", spune Stela Sadâca, administratorul agenţiei Menuet Imob.
Apartamentele mici rămân cele mai căutate
Garsonierele şi apartamentele cu două camere au fost cele mai vândute proprietăţi în ultima perioadă. Pentru terenuri, nu sunt clienţi interesaţi de mai bine de un an de zile, nici măcar pentru loturile mici, pentru casă.
Garsonieră - porneşte de la 18.000 euro şi poate ajunge până la 30.000 euro
Apartament cu două camere - începând de la 20.000 euro, ajungând până la 42.000 euro
Apartament cu trei camere - între 35.000 euro şi 45.000 euro
Locuinţele poziţionate la parter şi la ultimul etaj au un preţ cu 10-20% mai mic decât cele situate la nivelurile intermediare. De asemenea, contează foarte mult zona - în funcţie de aceasta poate exista o diferenţă de preţ mai mare de 10%.
Mai mult de jumătate din cumpărători plătesc prin Prima Casă
Anul acesta, conform agenţilor imobiliari din Tulcea, multe tranzacţii au fost încheiate de români care locuiesc şi lucrează în străinătate, aceştia având în general bani cash. Dar majoritatea tranzacţiilor se fac prin programul Prima Casă.
„Am avut foarte mulţi clienţi cu Prima Casă 4, programul a fost de un real succes în Tulcea. Pe locul doi, ca modalitate de plată, se situează plata cu bani cash. Aproximativ 60% dintre clienţi achită prin programul susţinut de stat, iar 40% plătesc cu bani gheaţă. Este nesemnificativ numărul celor care apelează la alte tipuri de credite bancare", afirmă administratorul agenţiei Menuet Imob.
„Programul Prima Casă a fost foarte apreciat aici, mulţi clienţi şi-au achiziţionat locuinţe cu ajutorul acestui program. În jur de 70% dintre clienţi apelează la programul guvernamental, iar restul achită cu bani gheaţă. Sunt foarte puţini cei care îşi fac un credit ipotecar normal", întăreşte reprezentantul Angyss Intermed Imob.
Proprietarii de terenuri nu sunt la fel de dispuşi să negocieze ca cei care deţin apartamente
Încă mai sunt terenuri libere în oraş, dar clienţii care au bani nu sunt interesaţi, preferă în schimb să îi investească într-un apartament, spun agenţii imobiliari tulceni. Unii proprietari nu sunt dispuşi să reducă preţul şi preferă să nu îşi vândă terenurile, decât să accepte mai puţini bani. Există cereri, dar nu se ajunge la tranzacţionare, deoarece cumpărătorii nu sunt dispuşi să ofere atât de mult pe cât doresc proprietarii.
„Într-o zonă centrală, cum ar fi zona Peco, preţul actual al unui teren este de aproximativ 80 euro/mp. În zona ultracentrală, cum este Babadag, unde sunt case, preţul ajunge la 100 euro/mp. Un teren aici costa, acum trei ani, în jur de 170 euro/mp", împărtăşeşte reprezentantul Menuet Imob.
Înainte de 2008, erau foarte mulţi oameni interesaţi să îşi vândă apartamentele din oraş pentru a-şi construi o casă, la câţiva kilometri de Tulcea. Cele mai căutate zone sunt Mineri şi Somova, unde un teren de 500 mp, cu o casă bătrânească, se vinde cu aproximativ 20.000 euro. Tot aici, un teren intravilan gol, cu o suprafaţă cuprinsă între 400 şi 700 mp, este scos la vânzare pentru circa 10.000-15.000 euro, chiar negociabil.
Oferta de apartamente de închiriat este epuizată
Este foarte mare cererea de închiriere, astfel că oferta nu poate face faţă. Un apartament oferit spre închiriere, cu un preţ bun, nu stă pe piaţă nici măcar două zile, la nicio agenţie.
„Nici nu mai avem oferte de închiriere, deoarece cererea epuizează oferta. Un apartament scos la închiriere se închiriază în cel mult două zile. Cele mai căutate sunt garsonierele şi apartamentele cu două camere, dar nici cele cu trei camere nu rămân neînchiriate", susţine Stela Sadâca.
Garsonieră - 150-200 euro/lună
Apartament cu două camere - 150-300 euro/lună
Apartament cu trei camere - 150-400 euro/lună
Cererea este mare deoarece sunt foarte multe firme în oraş, care îşi aduc angajaţi din alte zone şi le închiriază o locuinţă. Astfel că s-a ridicat şi nivelul chiriei lunare, deoarece companiile sunt dispuse să ofere câteva sute de euro pe lună.
„Cartierele preferate de chiriaşi sunt E3 şi C5, zone de interes şi pentru cei care doresc să îşi cumpere o locuinţă. De asemenea, angajaţii cu funcţii inferioare preferă apartamentele cât mai ieftine, pe când angajaţii cu funcţii superioare caută locuinţe centrale sau amenajate modern", încheie administratorul agenţiei Angyss Intermed Imob.


Informatii agent

Adaugata de: Cagead Intermed | Contact Agent
Telefon: 021.335.88.01 | Mobil: 0744.374.444 | Fax: 021.335.88.27
Adresa webhttp://www.cagead.ro
Detalii: n/a