Descriere detaliata: În Reşiţa, numai cei mai buni consultanţi imobiliari au reuşit să rămână pe piaţă. Cei care au înţeles că apartamentele sunt produsul momentului, care s-au mulţumit cu un comision redus pentru închirierea unei locuinţe şi care nu s-au axat pe vânzarea de terenuri și case. Din simplul motiv că acestea sunt cerinţele actuale ale reşiţenilor.
Reşiţa nu a fost un punct de interes maxim pentru investitori, nici în vremurile de apogeu ale pieței imobiliare româneşti. Ca dovadă, în anul de vârf 2008, un teren semicentral se vindea cu puţin peste 50 euro/mp – preţ accesibil, comparativ cu alte oraşe. Sunt puţine agenţii imobiliare care au reuşit să rămână pe piaţă în aceste vremuri, puţini s-au adaptat nevoilor clientului şi noilor cerinţe de pe piaţă. Iar cei care au reuşit, spun că anul acesta a crescut interesul reşiţenilor pentru apartamente.
„Nu se mai fac banii de altă dată din imobiliare. Deşi noi sperăm în fiecare an că la anul va fi mai bine, perspectiva este din ce în ce mai sumbră. Ca dovadă, s-au închis foarte multe agenţii imobiliare din Reşiţa, sunt puţini cei care au mai rămas pe piaţă” susţine Cosmin B, un agent imobiliar reşiţean.
Prima Casă nu mai are succesul de altă dată
În trecut, piaţa a fost uşor dinamizată de programul Prima Casă. În toamna lui 2010 şi în primăvara acestui an, abia dacă erau clienţi care îşi cumpărau o locuinţă folosindu-se de altă modalitate de plată decât programul susţinut de stat. Dar în ultimele luni, a început să crească numărul celor care plătesc cu bani gheaţă.
„Programul Prima Casă nu mai are acelaşi succes ca în ediţiile trecute, dar per ansamblu a impulsionat tranzacțiile. În ultima perioadă, aproximativ 60% dintre cumpărători s-au folosit de programul guvernamental, pe când restul de 40% a plătit cu bani cash. Sunt foarte puţni cei care apelează la alte soluţii financiare” spune managerul Danser Imobiliare.
„Oamenii au văzut că situaţia economică nu se îmbunătăţeşte cu timpul, nu mai au naivitatea de acum doi ani, când credeau că Prima Casă e mană de la Dumnezeu. Au văzut că este foarte ușor să îți pierzi locul de muncă, așa că nu mai sunt așa încântați de ideea de a plăti 30 de ani pentru un apartament” consideră Cosmin B, reprezentantul unei agenţii imobiliare din Reşiţa.
Diferenţa de preţ între un apartament central şi unul poziţionat la marginea oraşului este de 30%
Locuinţele poziţionate în centrul oraşului se vând cu cel puţin 30% mai scump decât cele aşezate la marginea oraşului, în funcţie şi de dotări şi renovări. Dacă la un apartament cu două camere, media de preţ este de 20.000 euro, în Centru nu există oferte pentru mai puţin de 27.000 euro.
Preţ mediu al apartamentelor din Reşiţa:
• Garsonieră – 10.000 euro
• Apartament cu două camere – 20.000 euro
• Apartament cu trei camere – 27.000 euro
În afară de centrul oraşului, alte zone extrem de apreciate de cumpărători sunt Luncă şi Govândari. În Centru apartamentele sunt mai spaţioase, zona Luncă este foarte liniştită, plină de verdeaţă, unde sunt construcții vechi, de cărămidă, iar Govândari este un cartier „nou”, ceauşist, cu blocuri turn şi apartamente înghesuite, spun agenţii imobiliari reşiţeni.
Pentru închiriere, sunt căutate și locuinţele mai mari
Activitatea de pe piaţa chiriilor continuă să fie aceeaşi, indiferent că este recesiune sau nu. Nevoia oamenilor de a avea un acoperiş deasupra capului rămâne, iar cei care s-au orientat către a face o afacere din această nevoie au reuşit să rămână în tendinţe.
„Investiţia într-un apartament care urmează a fi închiriat, se dovedeşte a fi o afacere bună chiar şi pe timp de criză. O dovedește faptul că se închiriază și apartamentele cu trei camere. Sunt mulţi cărora le este frică să se înhame la un credit pe o perioadă îndelungată, așa că preferă să locuiască cu chirie, de unde se pot muta oricând în ceva mai ieftin” explică agentul imobiliar Cosmin B.
• Garsonieră – 70 euro/lună
• Apartament cu două camere – 100 euro/lună
• Apartament cu trei camere – 150 euro/lună
Nu mai există interes pentru terenuri, fie ele centrale sau la periferie
Au mai rămas foarte puţine terenuri libere în Reşiţa. Pentru un teren semicentral preţul este în jurul a 30 euro/mp, la jumătate faţă de anul de vârf 2008, când preţul era de 60 euro/mp. Dar nu mai sunt interesante ca altă dată, clienţii nu întreabă de terenuri, conform spuselor consultanţilor imobiliari din zonă.
„Nu mai este moda terenurilor acum, cum era înainte ‘hai să cumpărăm terenuri, că le va creşte preţul’. Acum oamenii ar vrea să își construiască o casă, dar neavând utilităţi și nici bani ca altă dată, lucrurile se mişcă mai greu” susţine Dan Nănuţ.
„Foarte multă lume a cumpărat terenuri la periferia Reşiţei, dar primăria nu s-a ocupat de dezvoltarea zonei, astfel că nu s-a construit foarte mult. Calea Caransebeşului şi Calea Timişoarei ar fi cele mai dorite zone, respectiv la ieşirea spre Caransebeş și la ieşirea spre Timişoara. În aceste zone, se găsesc oferte de teren cu un preţ între 6 și 20 euro/mp” continuă reprezentantul Danser Imobiliare.
|