Cât de economică este, de fapt, o locuinţă ecologică?

Categorie: Noutati imobiliare
Aceasta listare a fost vizualizata de 1923 ori
Tip Stire:: Stire imobiliara

An stire: 2011
Descriere detaliata: Construcţiile verzi sunt un trend nu numai la noi în ţară, ci în întreaga lume. Şi la fel cum noi suntem reticenţi, şi ceilalţi, care sunt cu câteva zeci de ani înaintea noastră la nivel de construcţii, încă se acomodează cu beneficiile unei astfel de construcţii. IMOPEDIA.ro a lansat o dezbatere despre cât de eficiente sunt, de fapt, clădirile verzi. Ce economii aduc ele, cât de repede şi care sunt neajunsurile acestui sistem.
Lumea este constrânsă să gândească verde. Chiar dacă nu ştiu prea multe despre construcţiile ecologice, oamenii sunt dispuşi să încerce, datorită promisiunilor pe care constructorii le fac. Acum mai mult ca oricând, în perioada de criză, o locuinţă care îţi scade cheltuielile cu câteva zeci de procente începe să se contureze ca o idee bună. Şi totuşi, suntem abia la început.
„Suntem foarte aproape şi foarte departe. Eu spun că atât timp cât petrolul este 200 dolari pe baril, cu toţii o să vrem să fim verzi. Dar România, ca şi întreaga lumea, este, pe o scară de la unu la zece, la doi-trei faţă de unde ar trebui să fim. Asta este vestea proastă. Vestea bună este că acum avem la dispoziţie mult mai multe unelte. A fost o revoluţie în construcţii în ultimii cinci-zece ani.", spune Steven Borncamp, preşedintele Romania Green Building Council.
Dacă s-ar construi exclusiv verde de acum înainte, la nivel naţional, România ar face o economie de 20 miliarde euro
Drept dovadă, primul bloc eco a fost construit deja în România. Este un proiect-pilot, care vrea să demonstreze capacitatea unui astfel de sistem. Sunt doar 12 locuinţe care se vând la preţuri de Prima Casă, dar dezvoltatorul vorbeşte despre economii uriaşe pe care acest bloc le poate face. În mod normal, economiile proprietarilor se reduc cu până la 60-65%. Dacă aceştia decid însă să apeleze şi la programul Casa Verde pentru a instala panouri solare sau o turbină eoliană, atunci economiile urcă până la 96%. Iar generalizarea acestor construcţii la nivel naţional ar aduce economii la buget de ordinul zecilor de miliarde de euro.
„Fiecare apartament salvează anual până la 1.000 de euro din costurile cu energia. La un preţ de 42.000 euro, asta înseamnă că în 20 de ani, 50% din valoarea locuinţei se achită doar din economii. Dacă în România s-ar construi doar aşa, din acest moment, când este nevoie de încă un milion de locuinţe, ţara ar face o economie de 20 miliarde euro. Toată energia din România este depozitată în alte ţări, deci în loc de a vira bani către România, aceste fonduri sunt exportate.", spune Andrew Prelea, CEO Ozone Homes.
Constructorii şi inginerii nu sunt însă deschişi la o asemenea schimbare de mentalitate. Ei consideră că, deşi ideea în sine este bună, aplicarea ei poate lăsa de dorit. Mai ales în condiţiile în care cadrul legislativ nu impune o stricteţe la aceste construcţii. Iar această problemă se manifestă mai ales în cazul construcţiilor convenţionale care sunt transformate în locuinţe ecologice.
„Vreau să existe afişe energetice care să spună cât consumă clădirea respectivă pentru încălzire, înainte şi după modernizare sau reabilitare. Dacă în caietul de sarcini scrie că vrei să obţii o clădire de clasa A şi tu nu o obţii, să fie penalităţi. Altfel, eu pot să promit că vreau clasa A, să iasă clasa C. Dar dacă spunem de la început că sunt penalităţi, inclusiv pentru constructori, pentru că proiectul poate fi splendid, dar ştiţi cum sunt constructorii: vom înlocui asta, vom găsit un material mai ieftin, per ansamblu schimbă şi la urmă nu iese ce trebuie. Şi nu plăteşte nimeni pentru asta.", argumentează Dorin Beiu, doctor inginer şi partener RoGBC.
În timp ce constructorii mici pot sabota proiectele ecologice, investitorii mari vor o felie din segmentul construcţiilor verzi
Dar dacă mulţi dintre constructorii autohtoni, cei care se ocupă de proiecte individuale, nu vor sau nu pot să accepte ideea de schimbare, investitorii au început să speculeze tot mai mult acest segment.
„Acum doi-trei ani aveam probabil doi-trei dezvoltatori care se gândeau să construiască verde, acum avem între 50-60 care vorbesc despre asta. Sunt chiar proiecte majore, în afara faptului că sunt mult mai mulţi constructori români care construiesc proiecte personale, pentru ei sau prieteni. Deci cred că mesajul a ajuns unde trebuie. Este un mesaj foarte uşor de iubit: economiseşti bani şi salvezi planeta.", arată Steven Borncamp.
Printre cei care încurajează sistemul verde sunt chiar oficialii Asociaţiei Auditorilor Energetice.
„Am rămas legaţi de ideea de clădire clasică, din cărămidă, din beton, să fie solidă, nu reacţionăm deloc bine la schimbare. Dar realitatea este că trebuie să ne întoarcem la tehnologia ecologică, cea despre care spuneam deunăzi că este pentru cei de la ţară, iar acum a devenit apanajul oamenilor foarte inteligenţi.", spune Emilia-Cerna Mladin, preşedintele Asociaţiei.
Dar cea mai mare problemă poate fi faptul că oamenii sunt atât de prinşi de problemele de azi încât nu îşi permit să se gândească la problemele de mâine. Mai ales în condiţiile în care produsele eco sunt încă dintre cele mai scumpe, aşa cum se întâmplă cu orice tehnologie nouă. Specialiştii spun însă că în doi-trei ani vom putea asista deja la o înjumătăţire a preţurilor. Iar schimbarea a început deja.


Informatii agent

Adaugata de: Cagead Intermed | Contact Agent
Telefon: 021.335.88.01 | Mobil: 0744.374.444 | Fax: 021.335.88.27
Adresa webhttp://www.cagead.ro
Detalii: n/a