Specialiştii imobiliari străini trag un semnal de alarmă. Piaţa imobiliară

Categorie: Noutati imobiliare
Aceasta listare a fost vizualizata de 2358 ori
Tip Stire:: Stire imobiliara

An stire: 2011
Descriere detaliata: Legislaţia imobiliară este un subiect intens dezbătut pe piaţa românească. Dar nimic mai mult. Cu toată strădania diferitor asociaţii, cu tot efortul depus de marile companii internaţionale care activează şi în România, acest capitol nu este prioritar pentru guvernanţii români.
În ţările civilizate, există conceptul de educaţie profesională continuă, indiferent de profesie. Această noţiune a fost preluată şi în România, mai ales în ultima decadă, dar nu pentru toate domeniile. Deşi există voci puternice din piaţa imobiliară care susţin constant că accesul la o profesie, inclusiv la cea de agent imobiliar, trebuie făcut pe baza unei şcolarizări şi a unei forme de certificare, lucrurile au rămas în stadiul de proiect, pentru o perioadă nedeterminată.
Guvernanţii altor ţări europene au fost mai deschişi către acest concept, au înţeles importanţa reglementării pieţei imobiliare şi au acţionat ca atare. Şi vorbim aici de ţări fără experienţă imobiliară, nu de state pricepute la acest capitol. Dar, spun consultanţii imobiliari cu vechime în branşă, nici acolo lupta nu a fost uşoară. A fost nevoie de ani întregi şi de răbdare din partea asociaţiilor şi companiilor de top pentru a impune ordine în acest domeniu.
„În Polonia am luat setul de legi de la Chicago. Ne-a luat cinci ani să implementăm conceptul de exclusivitate, care ştiu că este o problemă şi în România, iar cu impunerea unei legislaţii a durat şi mai mult. Există o Federaţie Poloneză de Real Estate, sunt asociaţii locale în fiecare oraş, iar aceştia au preluat sistemul american de legi pentru a reglementa domeniul imobiliar. Fiecare asociaţie are propriul serviciu de listări multiple (MSL), nu există aşa ceva la nivel naţional, dar se lucrează la asta”, recunoaşte Jaroslaw Bartlomiejczyk, RE/MAX Polonia.
„În Portugalia, abia de cinci ani a fost aprobat un set de legi care să vizeze segmentul imobiliar. Astăzi este nevoie de atestat pentru a practica meseria de agent imobiliar. Bineînţeles că şi înainte, cei mai buni mergeau la cursuri şi training-uri, dar totul era opţional. Din punctul nostru de vedere, obligativitatea unei diplome ne avantajează şi nu face decât să creeze probleme concurenţei noastre", spune Beatriz Rubio, RE/MAX Portugalia.
Există diferenţe majore între statele europene
Atât în Polonia, cât şi în Portugalia, consultanţii imobiliari recunosc că va mai dura o perioadă destul de lungă până se va ajunge la o conduită ca în Statele Unite ale Americii sau Canada, comparaţia supremă în branşă. Între timp, ţinta ar fi pieţe ca cea germană, austriacă sau engleză, unde lucrurile sunt mult mai aşezate, iar brokerii imobiliari nici nu îşi imaginează cum ar putea profesa fără reglementări.
„Bineînţeles că există legi imobiliare în Austria, fără de care piaţa nu ar putea funcţiona. O implicare din partea statului nu avantajează numai clientul, dar şi compania. Dar cel mai mult beneficiază statul, deoarece nu se mai încasează la negru, aşa că nu înţeleg de ce nu se doreşte reglementarea acestui domeniu", explică mirat Wilhelm Fetscher, RE/MAX Austria.
Mentalitatea proprietarilor nu este foarte diferită în ţările fără istoric imobiliar
La momentul actual, în România, oricine poate deveni agent imobiliar, indiferent de gradul de pregătire sau cultură. Dar se pare că nu numai noi avem această problemă, ci şi ţările în care se profesează după reguli, dar de puţin timp.
„Mentalitatea proprietarului polonez nu este foarte diferită de cea a proprietarului român - eu nu am nevoie de agent imobiliar, eu reuşesc să vând singur. Asta din cauză că organizaţii internaţionale, de renume, au intrat pe piaţă de relativ puţin timp, nu ca în Portugalia, unde RE/MAX activează de peste 12 ani. Piaţa are nevoie de timp pentru a se schimba, durează o perioadă până când se va schimba mentalitatea competitorilor mici, care nu urmează nicio regulă", recunoaşte Jaroslaw Bartlomiejczyk.
În schimb, de peste ocean, apare cu totul alt concept.
„Putem pune problema astfel: locuinţa este, în general, cel mai de preţ bun al unui om. ţi-ai vinde cel mai de preţ bun cu cineva care habar nu are să facă acest lucru? Mulţi poate gândesc că şi-ar vinde singuri locuinţa şi atunci iarăşi vin şi întreb: câte locuinţe ai vândut tu, proprietarule, anul acesta sau în întreaga viaţă? Poate două sau trei. Eu am vândut 14.000 în întreaga carieră, sunt bun la asta şi aş putea să îţi aduc mai mulţi bani decât ţi-ai aduce tu singur. Dar aceste cuvinte trebuie să fie susţinute de ceva, de o diplomă sau un certificat sau mai multe. Reglementarea acestui domeniu avantajează consumatorul final şi ar trebui făcută cât mai repede", argumentează specialistul canadian Richard Robinson.
Legea Agentului, doar un vis frumos?
Argumentele pro reglementarea pieţei imobiliare româneşti sunt nenumărate. Ar favoriza toate părţile implicate într-o tranzacţie.
„Momentan, există un grup de lucru la Ministerul Dezvoltării, grup compus din reprezentanţi ai Ministerului, ai unor asociaţii profesionale şi ai unor instituţii publice interesate. Acest grup de lucru intenţionează să scoată un proiect de lege care să reglementeze activitatea agenţilor imobiliari, existând şi necesitatea de şcolarizare, încheiată cu o formă de certificare", declară Radu Zilişteanu, analist imobiliar şi doctor în economie.
„Momentan, Legea Agentului este în aşteptare. Aşteptăm răspuns de la Uniunea Europeană, dacă este oportună înfiinţarea unui ordin profesional. Au spus că durează cel puţin o lună de zile, perioadă care deja a trecut. Dar probabil că au şi alte lucruri mai importante în agendă", conchide Ruxandra Cleciu, preşedintele ARAI.


Informatii agent

Adaugata de: Cagead Intermed | Contact Agent
Telefon: 021.335.88.01 | Mobil: 0744.374.444 | Fax: 021.335.88.27
Adresa webhttp://www.cagead.ro
Detalii: n/a