Ce se va întâmpla cu preţul caselor în 2012

Categorie: Noutati imobiliare
Aceasta listare a fost vizualizata de 1822 ori
Tip Stire:: Stire imobiliara

An stire: 2011
Descriere detaliata: Deşi preţurile locuinţelor vechi din Capitală au urmat anul acesta un trend descendent. Oamenii din piaţa imobiliară cred că la locuinţele vechi preţul va mai scădea şi anul viitor. Pe de altă parte vor apărea proiecte noi cu locuinţe mai mici.
Anul trecut, Valentin Ilie, CEO Coldwell Banker, spunea că 2011 nu este anul revenirii pieţei locuinţelor şi că o deblocare o vom vedea de-abia în 2012, însă revenirea nu se va face brusc, ci treptat. Jumătate din „profeţie" s-a adeverit: preţurile locuinţelor vechi, în special, au urmat un trend descendent. Rămâne de văzut ce schimbări va aduce anul 2012.
„E posibil ca în 2012 piaţa locuinţelor vechi să îşi revină, dar după ce va mai scădea. Scădera nu va fi mai mare de o cifră. Piaţa e destul de jos acum, iar tranzacţiile prim Prima Casă nu sunt singurele care se fac. Sigur, e un program bun, pentru că este disponibil pentru cei care doresc să-şi cumpere o casă şi au un venit mai mic. Dar mai sunt şi tranzacţii care se realizează cu credite ipotecare. Acum suntem în apropierea Sărbătorilor după care vine o perioadă de stagnare, iar dacă luăm un orizont scurt, piaţa o să mai coboare şi în următoarele şase luni", a declarat pentru MONEY.ro, Valentin Ilie, CEO Coldwell Banker Affiliates of Romania.
Cât despre apartamentele noi, Valentin Ilie spune că speră ca la anul să vedem proiecte noi pe piaţă, cu preţuri pentru buzunarul românului. Adică, la un venit de 1.200 de euro/familie, rata ar trebui să reprezinte 25% din venit, adică 300 de euro. Ceea ce arată că apartamentul pe care şi-l permite o familie din clasa medie este unul de până în 60.000 de euro.
Dar proiecte noi, cu preţuri mici înseamnă locuinţe mici. Dacă în trecut dezvoltatorii se întreceau în construcţia de locuinţe noi cu suprafeţe mari, acum, cei care vor marşa pe acest segment vor trebui să se adapteze noilor condiţii ale pieţei şi să construiască locuinţe cu suprafeţe "decente", la preţuri mai mici.
"Nu cred ca este o reducere a preţurilor, ci mai degrabă reducere a suprafeţelor locuinţelor. Nu poţi construi mai ieftin decât preţurile actuale. De fapt, preţul de construcţie de acum al unităţilor rezidenţiale este cel mai mic preţ pe metru pătrat la care se poate construi. Cheia este să fie construite noi locuinţe la costurile de acum, ceea ce oamenii îşi pot permite", a declarat pentru MONEY.ro, Andrew Prelea, CEO Ozone Homes, care construieşte locuinţe ecologice în Tunari.
Astfel, în loc să constriască un bloc de locuinţe de P+20, spre exemplu, unde costurile de construcţie sunt mai mari, dezvoltatorii nu vor mai înălţa turnuri spre cer şi se vor mulţumi să constriască mai ieftin, un P+10.
Posibile scăderi şi la locuinţele noi
De câteva studii încoace, Jones Lang LaSalle atrage atenţia că dezvoltatorii cu apartamentele goale şi nevândute de ceva timp, ar trebui să reducă din preţuri. Unul dintre motive: noi proiecte îşi vor face apariţia, proiecte care sunt construite cu bani mai puţini, şi deci, mai ieftine. Şi asta pentru că faţă de anii în care bula imobiliară creştea de la o zi la alta, acum preţurile de construcţie sunt mai mici 20-40%, în funcţie de tipul de locuinţe construite. Atunci, presaţi de datoriile către bănci, dezvolatorii vor aplica o corecţie a preţurilor de listă.
„Cele mai recente previziuni ale unor instituţii internaţionale au prezentat perspectivele economice ale României într-o manieră nefavorabilă. Dacă aceste previziuni se vor materializa, pe piaţa rezidenţială se vor înregistra destul de puţine îmbunătăţiri. Sunt aşteptate noi măsuri de austeritate din partea guvernului şi o continuare a metodei conservatoare de creditare a băncilor, ambii fiind factori ce ar putea împiedica redresarea pieţei", se arată în cel mai recent studiu al companiei de consultanţă imobiliară Jones Lang LaSalle.
În plus, insolvenţele, falimentele şi proiectele îngheţate nu mai transmit încredere cumpărătorilor. Studiul mai arată că anul trecut, în Bucureşti au fost finalizate 2.772 uniăţi locative, în timp ce în prima jumătate a acestui an numărul acestora a fost de doar 748 de locuinţe, dar o mare parte dintre acestea fac parte din proiecte rezidenţiale ale cărora lucrări de construcţie au fost demarate înainte de instalarea crizei şi în România. În cel de-al treilea trimestru al acestui an, oferta de locuinţe a numărat aproximativ 3.500 de unităţi.


Informatii agent

Adaugata de: Cagead Intermed | Contact Agent
Telefon: 021.335.88.01 | Mobil: 0744.374.444 | Fax: 021.335.88.27
Adresa webhttp://www.cagead.ro
Detalii: n/a