Cât te costă să fii chiriaş într-un ansamblu rezidenţial

Categorie: Noutati imobiliare
Aceasta listare a fost vizualizata de 2347 ori
Tip Stire:: Stire imobiliara

An stire: 2011
Descriere detaliata: Accesul tot mai greu la credite şi reducerea constantă a chiriilor le-a cam scos din plan românilor achiziţia unei locuinţe. Tot mai mulţi s-au împăcat cu ideea de a sta cu chirie.
Ansamblurile rezidenţiale dedicate exclusiv închirierii sunt o raritate. "Dintr-o astfel de investiţie îţi recuperezi banii în 18-20 de ani, deoarece chiriile sunt mici", explică omul de afaceri Liviu Toader, unul dintre puţini investitori care a dezvoltat un astfel de proiect, West Gate Studios din cartierul Militari (din Capitală). "La noi, s-a justificat această investiţie, în contextul unui mix de clădiri, un orăşel. Complexul este dedicat tinerilor la început de carieră", a precizat acesta pentru revista "Capital".
Puţini sunt şi dezvoltatorii care aleg să încaseze bani prin închirierea locuinţelor construite, dar pentru care nu găsesc cumpărători, deoarece prin închiriere locuinţele se uzează. Dacă dezvoltatorul vrea să o vândă ulterior şi nu celor care au închiriat-o este nevoit fie să investească pentru a o renova, fie să accepte un preţ mai mic.
Cine stă cu chirie într-un ansamblu rezidenţial
"Închirierea locuinţelor nevândute este, însă, o soluţie bună, mai ales pe termen lung, deoarece dezvoltatorul şi-ar reduce costurile administrative. Spre exemplu, dacă a vândut doar 10%-15% din locuinţele unei scări de bloc, el va avea costuri cu încălzirea aferente întregii scări. În acelaşi timp, dacă alege să închirieze o parte dintre locuinţe, va creşte gradul de ocupare al ansamblului, ceea ce ar putea să-l facă mai atractiv pentru un potenţial cumpărător", sunt de părere reprezentaţii companiei de consultanţă imobiliară Coldwell Banker Affiliates of Romania.
Locuinţele din ansamblurile rezidenţiale au câteva avantaje deloc de ignorat: totul este nou, sunt construite să reziste la cutremure puternice, unele se află în zone cu mult spaţiu verde, sunt amenajate modern şi au locuri de parcare.
Potrivit Alexandrei Srâmbenschi, care se ocupă de vânzarea locuinţelor din ansamblul rezidenţial InCity (cartierul rezidenţial Vitan), cei care ajung totuşi să stea cu chirie într-un apartament situat într-un imobil nou au în plan să o şi cumpere într-un an sau doi, când speră să poată accesa un credit ipotecar.
Pentru aceştia chiria este un fel de rată. În acest caz, banii plătiţi lună de lună din postura de chiriaş se scad din valoarea apartamentului.
Atenţie, însă, pentru că unii dezvoltatori fac asta doar pentru locuinţele achiziţionate în prima jumătate de an.
Mai ieftin în casele vechi
Diferenţa la chirie dintre o locuinţă situată într-un imobil vechi şi una într-un ansamblu rezidenţial nou este mică doar în cazul garsonierelor. Un studio din complexul rezidenţial Lacul Morii poate fi închiriat şi cu 200 de euro/lună, în timp ce dezvoltatorul român Impact oferă în ansamblul Greenfield din Băneasa posibilitatea închirierii unei garsoniere de către studenţi şi masteranzi cu 250 euro lunar. Chiria medie pentru o astfel de locuinţă într-un cartier precum Drumul Taberei sau Vitan se situează la circa 200-250 de euro. Apartamentele cu două sau trei camere pot fi închiriate cu sume începând de la 450 de euro în sus.
În blocurile ridicate de Impact în Băneasa, închirierea unei locuinţe cu două camere, nemobilată şi neutilată, costă între 1.840 lei şi 2.250 lei pe lună. Dacă o vrei la cheie, cu mobilă şi electrocasnice, trebuie să mai adaugi până la 800 de lei. Chiria pentru un apartament cu trei camere într-un imobil nou porneşte de la circa 850 de euro şi poate ajunge 1.100 de euro, pentru o locuinţă din zona Lacul Tei.


Informatii agent

Adaugata de: Cagead Intermed | Contact Agent
Telefon: 021.335.88.01 | Mobil: 0744.374.444 | Fax: 021.335.88.27
Adresa webhttp://www.cagead.ro
Detalii: n/a