Multe proiecte imobiliare demarate 2006-2008 sunt acum in insolventa

Categorie: Noutati imobiliare
Aceasta listare a fost vizualizata de 2542 ori
Tip Stire:: Stire imobiliara

An stire: 2011
Descriere detaliata: Investitiile realizate in perioada 2005-2008 in terenuri, in vederea dezvoltarii de proiecte imobiliare, vor reprezenta in perioada urmatoare o sursa de proiecte de insolventa, deoarece in actualul context economic acestea nu mai sunt sustenabile, potrivit Casei de Insolventa Transilvania (CITR).
"Un numar tot mai mare de proiecte demarate in perioada 2006-2008 au fost sistate de catre investitori, multi dintre acestia renuntand la dezvoltarea proiectelor inca dintr-o faza incipienta a acestora. De asemenea, investitiile realizate in perioada 2005-2008 in bunuri de natura terenurilor, in speranta dezvoltarii unor proiecte imobiliare, proiecte ce in actualul context economic nu mai sunt sustenabile, vor reprezenta in perioada ce urmeaza o sursa de proiecte de insolventa", a declarat, intr-un comunicat, Andreea Anghelof, managing partner al CITR.
Reprezentantii CITR apreciaza ca alaturi de firmele din sectorul imobiliar, cele din retail au ramas cele mai afectate de insolventa, fenomen care va continua insa si in perioada urmatoare.
"In linie cu tendintele inregistrate in anii precedenti cele mai afectate domenii vor fi si pe viitor retailul si imobiliarele. In cazul sectorului retail, principala dificultate cu care se confrunta companiile aflate in proceduri de insolventa ramane lipsa capitalului circulant pentru finantarea stocurilor, in conditiile unei structuri rigide a costurilor si a unor activitati puternic sezoniere", mentioneaza sursa citata.
Potrivit CITR, veniturile pe metru patrat obtinute de retailerii din Romania continua sa fie la un nivel foarte scazut, la fel ca si marjele de profit care fac fata cu greu cheltuielilor financiare generate de un grad mare de indatorare.
Companiile din sectorul imobiliar, afectate de insolventa
De asemenea, lipsa suportului din partea furnizorilor acestor societati constituie o bariera in derularea activitatilor de retail in cadrul procedurilor de insolventa. Astfel, ca in ultimii ani, atat micile magazine de strada, cat si marile companii de distributie de bunuri de consum au fost afectate de insolventa.
Printre principalele cauze care genereaza problemele pentru firmele de retail si cele imobiliare se numara lipsa de finantare, precum si scaderea puterii de consum a populatiei si a cererii de imobile.
"In aria industriilor, pe de alta parte, sunt relativ putine nume sonore aflate in insolventa, in conditiile in care managerii unor astfel de companii se tem in mod nejustificat ca asocierea marcii lor cu procedura insolventei le-ar putea afecta pozitia pe piata. Totusi, si sectorul industiilor este afectat de efectele crizei financiare, insa acesta prezinta un avantaj fata de alte sectoare - accesul companiilor care activeaza in industrii la reesalonarea creditelor este mai facila decat a companiilor care activeaza in domenii precum retailul. Se ajunge astfel la intarzierea declansarii unor proceduri de restructurare a companiilor, extrem de necesare de multe ori", se mentioneaza in comunicat.
Potrivit reprezentantilor CITR, in prezent cele mai atractive companii pentru investitori par a fi cele care activeaza in industrii. Un motiv evident in acest sens il constituie castigurile mai sigure si mai rapide decat in real estate, domeniu care a fost surclasat la acest capitol.
"Investitorii interesati de domeniul industriilor se impart de cele mai multe ori in doua categorii, pe de-o parte sunt cei care intentioneaza sa isi repozitioneze propriul business pe piata printr-o achizitie de active ale unor companii cu dificultati financiare, iar pe de alta parte sunt cei care urmaresc valorificarea activelor cumparate intr-un viitor cat mai apropiat achizitiei respective", se mai spune in comunicat.
CITR detine birouri in Bucuresti, Cluj, Alba Iulia, Arad, Brasov, Iasi, Oradea, Satu Mare, Sibiu, Timisoara, din portofoliul companiei facand parte companii precum Leonardo, Flanco, Diverta, Tiago Malls, Boom, Fortus Iasi. CITR a gestionat pana in prezent un numar aproximativ de 500 de dosare de insolventa sau lichidare voluntara, la nivelul intregii tari.


Informatii agent

Adaugata de: Cagead Intermed | Contact Agent
Telefon: 021.335.88.01 | Mobil: 0744.374.444 | Fax: 021.335.88.27
Adresa webhttp://www.cagead.ro
Detalii: n/a