Descriere detaliata: Anticipand" criza alimentara, tara noastra „ofera" terenuri arabile la 1.560-3.250 euro/ha, unul dintre cele mai bune preturi la nivel mondial. Doar cateva zone de pe mapamond pot rivaliza sub aspectul preturilor si al calitatii cu solurile autohtone.
Argumentele investitorilor in terenuri agricole par a fi astazi mai convingatoare ca niciodata. Preturile la alimente si materii prime pentru industriile alimentara si usoara au atins niveluri-record, potrivit datelor Organizatiei pentru Agricultura si Alimente (FAO), iar Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) estimeaza ca productia de alimente va trebui sa creasca cu 70% inainte de 2050 pentru a tine pasul cu schimbarea tendintelor de consum si cresterea populatiei de pe Pamant.
Utilizarea tot mai larga a culturilor in producerea de biocombustibil - in SUA aproximativ 40% din recolta de porumb va fi utilizata pentru producerea de etanol in acest an -, precum si degradarea solului si urbanizarea intensa au pus o presiune imensa pe pretul terenurilor arabile. Totodata, dobandirea unor zone intinse de teren agricol pare sa devina una dintre preocuparile importante in asigurarea securitatii alimentare in cazul tarilor cu populatii in crestere, precum China, India sau Coreea de Sud, dar si pentru cele bogate in numerar, dar sarace in pamant arabil, cum sunt statele din zona Golfului Persic.
Febra terenurilor
Estul Europei este astazi una dintre zonele cele mai interesante de pe glob pentru investitorii in terenuri arabile. In pofida dificultatilor in obtinerea de suprafete pentru agricultura in Rusia sau Ucraina, cele doua tari, impreuna cu Romania si Polonia, reprezinta astazi cele mai mari oportunitati de investitii, potrivit unui studiu realizat de Knight Frank. Zonele cele mai seducatoare si, totodata, cele mai riscante pentru investitori in Europa sunt Rusia si Ucraina. Cele doua tari au avantajul unor suprafete comasate intinse, de mii de hectare, printre cele mai bune si totodata subevaluate soluri.
Obtinerea de suprafete arabile este insa greoaie in Rusia si imposibila in Ucraina, unde statul a impus un moratoriu la tranzactiile funciare. Adam Oliver, consultant de proprietate al Brown&Co Polonia, spune ca, totusi, achizitionarea drepturilor de exploatare a pamantului de la 5 la 10 ani pentru doar 150 $/ha reprezinta o tentatie mult prea mare pentru companiile specializate. ,,Riscurile de piata in cazul Rusiei si Ucrainei sunt cu siguranta evaluate gresit de agentiile internationale. In Brazilia, care prezinta riscuri similare, preturile de tranzactionare variaza intre 4.000 si 8.000 dolari/ha pentru terenuri avand caracteristici pedologice similare", spune Oliver.
Exista speculatii care sustin ca in scurt timp autoritatile de la Kiev vor ridica moratoriul pe tranzactiile cu terenuri, pana atunci insa investitorii cu rabdare si intelegere pentru mecanismele unei piete postsovietice pot alege Rusia, o tara cu potential cu adevarat fenomenal. ,,De multe ori selectarea unor terenuri pentru investitie este partea cea mai usoara, spune Richard Warburton de la Investment AB Kinnevik, un fond suedez de investitii care detine afaceri agrare in Rusia, Ucraina si Polonia. Adevarata provocare cu care se confrunta investitorii din Rusia este sa faca afacerile sa mearga in mod corespunzator", adauga Warburton.
Granarul austriac
Europa Centrala si de Est ofera o combinatie buna a riscurilor si beneficiilor. In zona, Polonia si Romania sunt mai de interes datorita solului de inalta calitate, a facilitatilor logistice dezvoltate si a lipsei riscurilor sistemice generate de suprastructura politica. Sunt tari membre ale Uniunii Europene care beneficiaza de acces facil la piata comuna avand insa terenuri arabile mult mai ieftine comparativ cu vestul Europei. In Romania, altadata granarul Imperiului Habsburgic, pretul mediu pentru terenurile arabile variaza intre 1.000 si 2.500 euro/ha. In Polonia si Cehia, pretul mediu este de aproximativ 5.000 euro/ha, in Franta costul de achizitie se situeaza intre 6.000-6.500 euro/ha, in Serbia - 7.000-8.000 euro/ha, iar in Austria - 10.000 euro/ha.
Suprafata de teren agricol din Romania este de aproximativ 9,4 milioane de hectare, ceea ce reprezinta circa 5% din suprafata totala cultivata in Europa. In prezent, cererile de terenuri agricole in Romania se fac pentru suprafete de 150-200 ha. Totodata, 44% din terenurile lucrate se intind pe suprafete mai mici de un hectar si numai doar 22% din suprafata arabila reprezinta exploatatii moderne si aducatoare de profit. In afara de asta, peste 60% din „fermele" romanesti produc pentru consum propriu. Boomul imobiliar si urbanizarea care au cuprins majoritatea centrelor urbane din tara au redus semnificativ „hinterlandul" agrar al marilor orase, fapt care a influentat in mod direct aprovizionarea cu produse proaspete a populatiei urbane.
La nivel global, reducerea suprafetelor arabile este un fenomen privit cu tot mai multa ingrijorare de autoritatile responsabile. In perioada anilor 2005-2007, in Romania, suprafata terenurilor arabile s-a diminuat cu 8,5% ca urmare a expansiunii urbane si a schimbarii uzului terenurilor arabe din apropierea localitatilor. Totodata, terenurile scoase din circuitul agricol din zona suburbana au avut si cel mai mare ritm de crestere a preturilor si, desi preturile la hectar sunt mult mai mici comparativ cu cele europene, operatorii activi pe piata, dintre acestia multe companii iraniane, turcesti sau chineze, inca sunt in cautare de chilipiruri.
Boomul imobiliar si urbanizarea care au cuprins majoritatea centrelor urbane din tara au redus semnificativ „hinterlandul" agrar al marilor orase, fapt care a influentat in mod direct aprovizionarea cu produse proaspete a populatiei urbane. La nivel global, reducerea suprafetelor arabile este un fenomen privit cu tot mai multa ingrijorare de autoritatile responsabile.
|