CAGEAD Intermed - Agentie Imobiliara

Unde începe criza să-şi piardă din putere

Categorie: Noutati imobiliare
Aceasta listare a fost vizualizata de 2546 ori
Tip Stire:: Stire imobiliara

An stire: 2010
Descriere detaliata: 09.08.2010

Uşoara creştere a preţurilor la apartamente şi terenuri dă primul semnal de revenire a pieţei imobiliare într-un mare oraş la ţării.

Deşi Bucureştiul este obişnuit să dea tonul în mai toate domeniile economice, nu acelaşi lucru se întâmplă şi când vine vorba de revenirea din criză. Astfel, primele semnale ale stabilizării pieţei imobiliare apar nu în Capitală, ci în unul dintre marile oraşe ale ţării: Cluj-Napoca. Potrivit Indicelui imobiliare.ro, în primele două luni de vară, aici au fost înregistrate creşteri succesive ale preţurilor medii cerute pentru apartamente (vechi şi noi) – 0,5% în iunie şi respectiv 0,1% în iulie. Deşi nu majore, aceste creşteri reprezintă o întorsătură importantă în evoluţia pieţei rezidenţiale locale, dar şi naţionale.

Dacă trendul uşor ascendent din ultimele două luni ar putea fi trecut cu vederea, un alt aspect de luat în seamă este menţinerea locuinţelor clujene la un preţ relativ constant comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Astfel, dacă la începutul lunii august 2009 un apartament costa, în medie, 1.045 de euro pe metru pătrat, în august 2010 aceeaşi suprafaţă ajunge la 1.027 de euro, potrivit indicelui www.imobiliare.ro. Diferenţa anuală este una – am putea spune - neglijabilă, de doar 1,72%.

Cumpărătorii îşi recapătă curajul
În acest context, în Cluj criza se vede semnificativ diferit faţă de Bucureşti sau alte oraşe ale ţării. „Piaţa începe să se stabilizeze. Preţurile au scăzut foarte mult, iar oamenii consideră că este momentul potrivit să investească”, spune Ioana Graur, consilier imobiliar al agenţiei locale Edil. Aceasta arată că, în comparaţie cu perioada de boom, valorile actuale ale locuinţelor sunt cât se poate de acceptabile. Mai există încă aşteptarea cumpărătorilor pentru noi ieftiniri, însă decalajul vizat nu mai este atât de mare încât să împiedice nişte achiziţii necesare. Ioana Graur estimează că, după perioada de vară-toamnă, în care tranzacţiile sunt mai numeroase, se vor mai înregistra scăderi cu 5-10% ale preţurilor de tranzacţionare, însă acestea vor fi sezoniere. Per ansamblu însă, reprezentanta Edil crede că preţurile se vor stabiliza în jurul valorii actuale pentru următorii doi-trei ani.

Primele scumpiri la terenuri
O situaţie relativ similară se regăseşte şi pe piaţa clujeană a terenurilor. O analiză recentă a www.imobiliare.ro arată că, în prima jumătate a acestui an, loturile intravilane din localităţile din jurul Clujului s-au apreciat uşor, de la o valoare medie de 70 de euro pe metru pătrat, la 74 de euro pe metru pătrat. Creşterea înregistrată a fost de 5,71%. Evoluţia este una semnificativă, în condiţiile în care toate localităţile din apropierea celorlalte cinci mari oraşe analizate au înregistrat scăderi – comuna Chitila, de lângă Bucureşti, a ajuns la o depreciere maximă de 60%.

Cum se explică această evoluţie atipică, în condiţiile în care, la nivel naţional, blocajul tranzacţiilor cu cu terenuri persistă de doi ani încoace? „Cluj-Napoca este un oraş mare, cu un potenţial economic ridicat. În acest moment, într-o economie precară, în care multe investiţii sunt nesigure, multe persoane cu resurse financiare importante au ajuns la concluzia că investiţiile imobiliare sunt printre cele mai sigure pe termen lung. Din acest motiv, se efectuează tranzacţii cu terenuri, în special cu terenuri valoroase”, arată Victor Lazăr, reprezentantul departamentului de terenuri din cadrul agenţiei clujene Grup de Lux.

Preţuri relativ stabile din toamna anului trecut
Lazăr spune că, din toamna anului trecut, preţurile terenurilor s-au stabilizat în zona Clujului, iar numărul tranzacţiilor a crescut uşor faţă de prima jumătate a lui 2009. A început astfel să se formeze un oarecare echilibru între cerere şi ofertă, în acest moment aşteptările cumpărătorilor fiind relativ apropiate de cele ale vânzătorilor - lucru greu de realizat în urmă cu un an. În momentul de faţă, cea mai mare cerere vine din partea românilor persoane fizice care vor să-şi plaseze banii în proprietăţi de valoare sau să-şi achiziţioneze un lot pentru construcţia unei case. Cele mai căutate sunt terenurile cu destinaţie rezidenţială. Există cereri şi pe segmentul industrial sau comercial, însă acestea nu reprezintă o pondere foarte mare. Potrivit reprezentantului Grup de Lux, în viitorul apropiat terenurile clujene nu vor mai înregistra scăderi semnificative de preţ. „Din acest motiv, consider că achiziţionarea unui teren pentru construcţia unei case este oportună în acest moment”, conchide acesta.

Adauga la favorite
Versiune pentru imprimanta


Informatii agent

Adaugata de: Cagead Intermed | Contact Agent
Telefon: 021.335.88.01 | Mobil: 0744.374.444 | Fax: 021.335.88.27
Adresa webhttp://www.cagead.ro
Detalii: n/a
 


         
 
Sponsor: Cagead   Intermed - Agentie Imobiliara Agentii Imobiliare

 Director Web Romania - Hit10.ro - Adauga si siteul tau