Descriere detaliata: Într-un început însorit de weekend de primăvară, Larry Zhou se plimba printr-o expoziţie imobiliară din Hong Kong, întrebându-se dacă a venit timpul să cumpere o nouă locuinţă, nu în oraş, unde preţurile au crescut cu 50% în ultimii doi ani, ci în străinătate, poate în Thailanda sau Malaiezia, scrie Bloomberg.
Investitorii chinezi de pe piaţa imobiliară cumpără orice, de la apartamente de 68.000 de dolari executate silit din Florida la vile de două milioane dolari cu vedere la mare din Vietnam. Această frenezie a achiziţiilor este alimentată de creşterea puternică că averilor chinezilor, care reflectă extinderea influenţei statului pe pieţe care variază de la metale preţioase la petrol şi alimente. Căutările de proprietăţi în străinătate au accelerat în ultimele şapte luni, în condiţiile în care guvernele din Hong Kong şi de la Beijing au impus limite privind finanţarea şi achiziţiile, măsuri care încep să răcească pieţele interne.
Cumpărătorii din China s-au orientat către investiţii în proprietăţi din străinătate mai târziu decât cei din Hong Kong, care au averi mai mari şi beneficiază de o monedă mai uşor de schimbat.
"Restricţiile privind achiziţiile din China i-au orientat către ţări străine, chinezii fiind în căutarea unor investiţii care să contreze inflaţia. Unii dintre ei vor cumpăra locuinţe având în vedere oportunităţi pentru o educaţie mai bună pentru copiii lor, iar alţii caută oportunităţi de imigrare", a afirmat Mo Tianquan, fondatorul celui mai mare website chinez de imobiliare, SouFun Holdings. Compania lui organizează excursii pentru investiţii în străinătate.
Recent, Hong Kong şi-a intensificat eforturile de a limita creşterea preţurilor imobiliare, cerând cumpărătorilor de locuinţe cu un preţ de peste 770.000 de dolari să plătească mai mult în avans. Pentru proprietăţile cu valoare mai mare de 1,3 milioane de dolari, avansul va fi de 50%. Totodată, cumpărătorii străini trebuie să depoziteze 10% din valoarea proprietăţii.
Pe măsură ce economiile lumii îşi revin după criza financiară care a urmat colapsului băncii americane Lehman Brothers în septembrie 2008, tot mai mulţi investitori din Hong Kong vor să exploreze pieţe noi, mai riscante, în căutarea de profituri mai mari, a spus Michael Piro, analist la Indochina Land, divizie a celei de-a treia mari fime de investiţii din Vietnam.
Banyan Tree Holdings a vândut vile cu preţuri cuprinse între 750.000 de dolari şi trei milioane de dolari la un eveniment organizat în martie, unde firma din Singapore a prezentat proprietăţi din Bangkok şi Phuket, din Thailanda, Bintan din Indonezia şi Lijiang din China.
În Sri Lanka, ţară aleasă anul trecut de publicaţia The New York Times drept destinaţie pentru călătorii, proprietăţile cu ieşire la plajă sunt cumpărate de investitori străini - în mare parte veniţi din Hong Kong - care "au invadat" regiunea în 2009, după sfârşitul unui război civil de aproape 30 de ani.
Pentru cumpărătorii din China, graba de a investi a trecut la o treaptă superioară de viteză după ce guvernul a accelerat eforturile de a preveni bulele imobiliare în oraşe precum Shanghai şi Shenzhen.
China a majorat avansul minim dat la achiziţia celei de-a doua case de la 50% la 60% în ianuarie, după 19 luni consecutive în care preţurile au urcat. Guvernul a majorat, de asemenea, dobânzile ipotecilor pentru a doua locuinţă şi i-a obligat pe cei care vând în cinci ani de la cumpărare să plătească taxe mai mari.
Creşterea preţurilor locuinţelor a încetinit în marile oraşe chineze în aprilie, dar a accelerat în oraşele mai mici. Valoarea vânzărilor de proprietăţi rezidenţiale a avansat cu 16% din ianuarie până în martie, în timp ce investiţiile în dezvoltare imobiliară au urcat cu 35%.
"Mulţi dintre investitorii din China continentală au venit în Hong Kong pentru a cumpăra proprietăţi de lux şi cu preţuri medii, iar guvernul a impus restricţii pentru a tempera piaţa. În prezent, aceste investiţii nu mai sunt atractive. Oamenii caută locuri unde pot construi, unde pot cumpăra pentru ca apoi să închirieze, unde se pot retrage", a afirmat un reprezentat al unei firme imobiliare din Hong Kong.
O piaţă cu astfel de oportunităţi este Londra, unde limba şi deprecierea lirei sterline au făcut din capitala Marii Britanii principala ţintă urbană europeană pentru cumpărătorii chinezi de proprietăţi rezidenţiale, a spus Yolande Barnes, director de cercetare la Savills, cel mai mare broker imobiliar britanic listat.
"Este un fenomen destul de recent. Au devenit o forţă după 2009, profitând, alături de alţii, de cursul de schimb valutar", a menţionat ea. Lira sterlină a pierdut aproape o cincime din valoare în faţa dolarului din Hong-Kong din al treilea trimestru din 2007, când piaţa imobiliară britanică a atins apogeul.
Familiile chineze încep să-şi facă o tradiţie din a-şi trimite copiii la studii în Marea Britanie. Londra are patru din cele mai renumite 100 de universităţi ale lumii, cu una mai mult decât cel mai apropiat rival, New York. Chiar dacă centrul de atracţie este Londra, unii investitori chinezi privesc mai departe în Europa, în ţări precum Germania, Italia, Spania şi chiar Turcia.
Istanbul este în mod special atractiv, având în vedere că preţurile urcă, iar Turcia are o perspectivă economică solidă, o industrie a turismului în dezvoltare, dobânzi reduse şi creditare imobiliară în creştere.
În America de Nord, clima moderată, şcolile bune şi comunităţile chinezeşti deja stabilite atrag cumpărători în oraşe precum Vancouver, deşi aici costurile pe care le presupune o locuinţă nu sunt deloc mici. În SUA, cumpărătorii chinezi au insistat pe locuinţele din Silicon Valley şi Hawaii şi au o prezenţă tot mai mare în Las Vegas şi New York.
|