Descriere detaliata: Rata de neocupare a spaţiilor din vest este de 1-5%, faţă de 12-14% în Bucureşti. CBRE: Dezvoltări speculative mai face doar Ploieşti West Park.
Rata de neocupare a spaţiilor industriale din Bucureşti este de 12-14%, în timp ce în zona de vest a ţării ajunge la doar 5%, ca urmare a interesului crescut al firmelor de producţie pentru extinderea activităţii în apropiere de Timişoara, Arad sau Oradea, potrivit CB Richard Ellis (CBRE). "Cererea cea mai mare este pentru vestul ţării - Arad, Timişoara, şi vine mai ales din partea producătorilor din sectorul auto. Din acest motiv, în Timişoara, Arad sau Oradea gradul de neocupare este de 1-5%, în timp ce în Bucureşti acesta ajunge la 12-14%, fapt explicat prin schimbarea tipului de cerere. Acum cele mai active sunt firmele de producţie, iar cele mai multe spaţii pentru aceste activităţi sunt construite în partea de vest. În Bucureşti au fost dezvoltate mai ales spaţii care se adresează retailerilor şi operatorilor logistici, a căror activitate a fost afectată negativ de scăderea consumului", a declarat şeful departamentului industrial al companiei de consultanţă imobiliară CBRE, Marian Orzu, citat de Mediafax.
Producătorii din sectorul auto se localizează mai ales în această zonă pentru a putea avea acces facil atât pe piaţa din Ungaria şi Serbia, cât şi pe piaţa de profil locală. Stocul de spaţii industriale şi logistice este de circa 950.000 de metri pătraţi, cea mai mare parte în jurul Bucureştiului. În prima jumătate a anului trecut, suprafaţa tranzacţionată a fost de 58.000 metri pătraţi, iar tot anul de 100.000 mp.
Nicio evoluţie faţă de nivelul tranzacţiilor de anul trecut
Reprezentantul CBRE estimează că în prima parte a anului suprafaţa tranzacţionată o depăşeşte pe cea din perioada similară din 2010 şi prognozează, totodată, o reducere a spaţiilor rămase fără chiriaşi din Bucureşti, pe fondul unui număr extrem de redus de proiecte noi. "Dezvoltări speculative mai face doar Ploieşti West Park, care vizează atât firmele mici şi mijlocii, cât şi firmele mari din industrie. Sunt cei mai activi la nivel de dezvoltare, ceilalţi dezvoltatori sunt reactivi la cererile pe care le primesc, construiesc doar la cerere. În Bucureşti sperăm ca spre sfârşitul anului să scadă rata de neocupare, pentru că nu se va mai construi nimic nou. Anul viitor poate va scădea sub 10%, dar în acest an sperăm să se reducă măcar până la 11-12%", a afirmat Orzu.
În opinia sa, proprietarii de centre logistice fără probleme cu lipsa chiriaşilor sunt cei care au clienţi companii mari, care au putut să facă faţă crizei, în timp ce proiectele care aveau chiriaşi firme mici, locale, afectate cel mai grav de criză, au avut la rândul lor de suferit.
CBRE a intermediat închirierea a 6.000 mp de către Miniprix
Departamentul condus de Orzu a încheiat în ultimele luni mai multe tranzacţii cu spaţii din apropierea Bucureştiului, cea mai mare fiind cea prin care retailerul Miniprix a închiriat trei hale de depozitare totalizând 6.000 de metri pătraţi în nordul Capitalei. "Miniprix s-a extins datorită creşterii volumului de marfă vândută mai ales pe on-line. Căutau o locaţie care să fie aproape de sursele de forţă de muncă", a explicat Orzu.
Un alt client al CBRE este La Fântâna, pentru care trebuie să găsească 20 de centre de depozitare în toată ţara, cu o suprafaţă totală de circa 10.000 de metri pătraţi. "Le-am găsit deocamdată la Bucureşti şi Ploieşti locaţii. Compania a crescut foarte mult pe segmentul apelor îmbuteliate pentru uz casnic", a adăugat reprezentantul CBRE. O altă tranzacţie, cu 1.500 metri pătraţi, a fost o relocare din nord în zona de nord-centru, într-o locaţie cu acces facil la mijloacele de transport în comun.
În ceea ce priveşte chiriile, Orzu menţionează că acestea nu au variat foarte mult în ultimii ani, menţinându-se între 3,5 şi 4,2 euro/mp/lună, în schimb acesta remarcă o creştere a suprafeţei medii tranzacţionate la 4.000-5.000 metri pătraţi, de la 3.000 metri pătraţi anul trecut.
|