Descriere detaliata: Industria de construcţii din România se va stabiliza în 2011, după scăderi de până la 15% în ultimii doi ani, o creştere a pieţei estimându-se abia în 2012, când fondurile pentru infrastructură şi autostrăzi ar putea fi suplimentate, potrivit unui studiu al firmei de cercetare poloneze PMR.
"În cursul acestui an ar trebui să se producă o stabilizare a pieţei, însă o creştere nu este probabilă înainte de 2012. (...)
Firmele de construcţii aşteptă cu nerăbdare licitaţiile publice şi lansarea unor proiecte mari. Fonduri substanţiale de la UE sunt disponibile pentru dezvoltarea infrastructurii ţării, dar guvernului român îi va lua timp pentru a obţine expertiza necesară utilizării banilor în mod eficient. Creşterea pe piaţa construcţiilor ar trebui să revină începând cu 2012, fiind şi un an electoral, astfel că proiectele de infrastructură pentru transport şi construcţia de autostrăzi ar trebui să primească fonduri suplimentare. Pe termen mediu şi lung, România rămâne una dintre cele mai promiţătoare pieţe de construcţii din Europa", se precizează în analiza PMR.
De asemenea, producătorii de materiale de construcţii, în special de ciment, anticipând viitoarea creştere, au început recent să investească în proiecte de dezvoltare a capacităţilor de producţie.
România a fost, în urmă cu câţiva ani, cel mai bun performer în domeniul construcţiilor din regiune, cu o producţie în creştere cu 20-30% de la an la an, potrivit PMR.
"Înainte de începerea crizei, industria românească de construcţii a fost una dintre cele mai vibrante din Uniunea Europeană, dar acest lucru s-a schimbat dramatic în 2009, atunci când producţia de profil a scăzut cu 15%, cu o reducere similară în 2010. Scăderea pieţei a fost cauzată în principal de reducerea fluxului de capital străin şi de lipsa de finanţare pentru proiecte în curs de derulare şi pentru cele noi. Cea mai abruptă reducere din 2010, de mai mult de o treime în comparaţie cu anul precedent, s-a constatat pe segmentul construcţiilor rezidenţiale, în condiţiile reducerii de 3% în sectorul ingineriei civile", potrivit PMR.
Totodată, numărul de societăţi de construcţii a scăzut cu 9,1% în 2010.
"În ultimii doi ani au existat multe falimente, în special ale întreprinderilor mici, din cauza lipsei de proiecte şi a întârzierilor în efectuarea plăţilor pentru lucrările de construcţie efectuate. Numărul de salariaţi din industria de construcţii a scăzut cu 8,5% anul trecut, în comparaţie cu anul 2009, la 317.200. Cu toate acestea, a existat o uşoară creştere a salariului mediu lunar în construcţii în 2010, la 1.580 lei pe lună (377 euro)", se mai spune în studiu.
În 2011, industria construcţiilor a continuat să scadă, astfel că în perioada ianuarie - aprilie a existat o reducere de 4,7% în comparaţie cu perioada corespunzătoare din 2010, potrivit reprezentanţilor PMR, care citează datele INS.
|