Descriere detaliata: Apartamentele care pot fi cumparate cu credit si avans de 5% au anulat tendinta de scadere pe acest segment. Locuintele mari, cu 3 si 4 camere, continua trendul de reducere a valorii de piata.
La numai o luna de la relansarea editiei pe 2011 a programului ,,Prima casa", tendinta de stagnare in zona preturilor imobiliare a fost stopata, reinstaurandu-se inflatia dupa o pauza de aproape patru ani. In Bucuresti, mai ales, pretul garsonierelor si apartamentelor cu 2 camere, solicitat de proprietari, a inregistrat o crestere de 2%, respectiv 1% fata de luna precedenta, se arata in raportul de monitorizare a portalului anunturiparticulari.ro publicat de catre Agentie.net.
Astfel, potrivit monitorizarii, odata cu lansarea programului ,,Prima casa 4", demarat la inceputul lunii iunie, preturile au inregistrat o usoara crestere. In luna iunie 2011, pentru o garsoniera pretul solicitat de proprietari a fost in medie de 37.500 de euro, cu 2% mai mult fata de luna mai. Aceeasi situatie s-a observat si in cazul apartamentelor cu 2 camere, unde s-a inregistrat o crestere a pretului cu 1% fata de luna anterioara. Cu toate acestea, o analiza a primelor sase luni ale anului 2011 ne arata ca preturile medii se mentin inca usor sub cotatiile atinse in decembrie 2010. In cazul apartamentelor de 4 camere, cresterea preturilor a fost intr-o luna (din mai pana in iunie) de 5,8%, majorare care insa nu a anulat diminuarile succesive de preturi din lunile anterioare. Rezultatul la 12 luni arata ca valoarea medie continua sa fie cu 7% sub nivelul de acum un an, cand media era de 112.000 de euro (in iunie 2010) fata de 104.000 euro (in iunie 2011).
Doar segmentul apartamentelor cu 3 camere a consemnat continuitate in reducerea pretului mediu solicitat. In luna iunie, acestea au pierdut 2,8% din valoare, pretul mediu fiind in prezent cu 3% mai mic fata de nivelul de acum sase luni. In prezent, pretul mediu pentru un apartament de 3 camere in Bucuresti este de 80.000 de euro (pret solicitat de proprietari), fiind mai mic doar cu 7% fata de iunie 2010. Totodata, ca tendinta generala, trebuie remarcat faptul ca exceptand locuintele cu 4 camere, al caror pret mediu a crescut de la 90.000 de euro in decembrie 2010 la 104.000 euro in iunie 2011, pe celelalte segmente se remarca o stabilitate de preturi (vezi graficul). Pretul mediu unitar s-a mentinut in ultimele sase luni cu aproximativ 700 de euro sub nivelul atins in luna decembrie 2010.
Impactul psihologic
Tendinta de apreciere a preturilor la locuinte, asa-zisa inflatie imobiliara, este cu atat mai surprinzatoare, deoarece in materie de venituri ale populatiei in Romania nu s-a intamplat nimic special. Din contra, datele Institutului National de Statistica (INS) arata ca veniturile totale medii lunare ale unei gospodarii si cheltuielile totale ale acesteia au fost in primele trei luni aproximativ egale cu cele din ultimul trimestru din 2010, situandu-se la 2.318 lei si respectiv 2.098 de lei. In trimestrul anterior, veniturile totale medii lunare au fost de 2.308 lei, iar cheltuielile medii lunare de 2.114 lei. Cifrele sunt date in termeni nominali, de aceea, ajustat cu inflatia, acest indicator arata ca in realitate veniturile romanilor au scazut in primele trei luni comparativ cu cele realizate la finalul anului trecut. Prin urmare, inflatia rezidentiala pare sa nu-si gaseasca justificare in volumul de bani intrat in circulatie pe piata imobiliara, avand mai degraba motive de ordin psihologic.
Majorare si in tara
Si in celelalte orase mari din tara sectorul rezidential s-a scumpit in prima luna a programului ,,Prima casa 4". Astfel, la Brasov, apartamentele vechi s-au scumpit in medie cu 0,7%. Apartamentele mari, cu 4 camere, au cunoscut cea mai mare crestere de pret: +2,6%. Pretul cerut pentru apartamentele cu 3 camere a crescut in iunie cu 1,7%, iar la garsoniere cu 0,3%. Doar apartamentele cu 2 camere au inregistrat o scadere de preturi de 0,1%. In comparatie cu iunie 2010, preturile apartamentelor vechi din Brasov sunt in prezent cu pana la 7,7% mai ieftine. Cluj-Napoca este un alt oras in care apartamente cu 2 camere s-au ieftinit in iunie (-1,7%). In schimb, garsonierele s-au scumpit cu 1,3%, iar apartamentele cu 3 camere cu 0,4%. Cresteri ale preturilor medii s-au mai consemnat la Constanta, in cazul locuintelor mai mici (garsoniere si apartamente cu 2 camere), Timisoara (apartamente cu 4 camere) si Iasi.
|