Descriere detaliata: Foşti nomenclaturişti sau "norocoşi" ai tranziţiei ocupă, fără drept, locuinţe ale statului şi se judecă ani întregi pentru chirii subvenţionate.
Chiriaşii "uitaţi" prin locuinţele de protocol se întrec în procese, susţin că nu au unde să se mute şi cer statului să le ofere alte case. Este cazul Elenei Ceauşescu, soţia generalului locotenent Ilie Ceauşescu, fratele lui Nicolae.
După ce chiriile s-au majorat, a cerut tribunalului ca statul să-i micşoreze taxa pe apartamentul în care stă de 40 de ani, pe motiv că nu are de unde plăti echivalentul în lei a 624 de euro pe lună.
Statul este obligat...
Imobilul este compus din patru camere şi dependinţe şi se întinde pe o suprafaţă de 220 metri pătraţi, fiind situat pe strada Bruxelles din sectorul 1 al Capitalei. În cererea de chemare în judecată, octogenara invocă un articol din Constituţie, care prevede că "statul este obligat să ia măsuri de dezvoltare economică şi de protecţie socială, de natură să asigure cetăţenilor un nivel de trai decent". Cumnata lui Nicolae Ceauşescu s-a mutat în imobilul amintit în 1974, iar în prezent locuieşte împreună cu fiul şi cu nora sa.
Ţiriac nu se lasă
Miliardarul Ion Ţiriac cere în instanţă 330.000 de euro de la RAAPPS, contravaloarea lucrărilor de renovare executate la casa pe care a închiriat-o în 1990 şi pe care a cumpărat-o în 2006. În 1990 a făcut mai multe lucrări de renovare în locuinţa închiriată.
După 16 ani, a cumpărat vila de la moştenitorii fostului proprietar şi după alţi trei a dat în judecată Regia pentru recuperarea investiţiei făcută în 1990.
A pierdut la tribunal şi la instanţa superioară, dar a cerut revizuirea sentinţei. Ţiriac nu a deţinut vreo funcţie care să-l îndreptăţească a ocupa o locuinţă de protocol. În 1990, pentru întreg domeniul de 10.000 de metri pătraţi situat pe strada Mircea Eliade din Primăverii, Ţiriac plătea 9.000 de lei pe lună.
Avocatul chiriaş de protocol
Şerban Nicolae este un avocat care locuieşte, din 2003, într-un apartament al RAAPPS de pe strada Mihai Eminescu. Pe atunci era consilierul fostului preşedinte Ion Iliescu.
A fost ales senator din partea PSD, în 2004.
Patru ani mai târziu a fost numit secretar de stat în Ministerul de Interne, în toamna lui 2009 a fost înlocuit din funcţie şi a revenit în prim plan din postura de avocat al lui Cătălin Voicu.
Consilierul lui Iliescu, evacuat din garaj
Contractul cu RAAPPS i-a expirat din 2008, aşa că instituţia l-a dat în judecată şi a cerut evacuarea din....garaj. Motivul? "Imobilul a devenit locuinţă de protocol şi, conform legii, vechile contracte de închiriere nu se mai prelungesc", se arată în cererea de chemare în judecată. În 2007, Nicolae plătea pentru apartamentul cu trei camere 400 de lei pe lună.
Chiria garajului era de 20 dolari, fără TVA. Nu este clar nici în ziua de azi cum doar garajul a devenit "de protocol", nu şi apartamentul pe care-l ocupă Nicolae. Potrivit ultimei declaraţii de avere, fostul demnitar deţine două terenuri în localităţile Tunari şi Voluntari, un autoturism Land Rover, bijuterii de 30.000 de euro, obiecte de cult în valoare de 10.000 de euro.
Clasicul caz A. Severin
Un alt "oropsit" ce nu vrea să plece din locuinţa de protocol este europarlamentarul Adrian Severin.
Deşi deţine două apartamente în Bucureşti şi nu mai are funcţie publică din 1997, Severin nu pleacă din casa de la stat situată lângă Arcul de Triumf, pe care o ocupă din 1991.
Conturile lui Severin însumează aproximativ un milion de euro şi încasează lunar 6.000 de euro indemnizaţie de europarlamentar.
DATORNICI
Lista profitorilor, ţinută la secret
RAAPPS are patru sute de procese numai în Bucureşti cu cei care refuză să plătească chiriile majorate în toamna anului 2008. Mare parte dintre aceştia nu mai au contracte de închiriere valabile şi o evidenţă strictă a acestor cazuri este ţinută la secret.
În ciuda nenumăratelor adrese, RAAPPS refuză să publice numele celor care nu mai au dreptul de o ocupa locuinţe de stat. Cert este că mulţi dintre funcţionarii care se văd instalaţi într-o locuinţă a Regiei, nu pleacă din ea în trei luni de la pierderea funcţiei, aşa cum se specifică în majoritatea contractelor de închiriere.
Unele dintre aceste locuinţe sunt ocupate de diferite fundaţii sau societăţi comerciale, cum ar fi redacţia publicaţiei "Contemporanul", publicaţia "Femeia", "Societatea Ziariştilor din România", Fundaţia "Fondul Libertatea" sau Uniunea Vatra Românescă, cu care Regia se află în proces de evacuare ori pentru plata chiriilor.
|