Descriere detaliata: Studenţii bucureşteni au început de ieri să-şi ia în primire camerele de cămin, însă peste 10.000 de tineri trebuie să se orienteze către chirie la particulari.
Studenţii s-au întors în Bucureşti, încărcaţi cu bagaje, perne şi calculatoare, pentru a-şi lua în primire locurile în campusuri. Cazările au început de ieri la Universitatea din Bucureşti şi Academia de Studii Economice (ASE), iar politehniştii dau astăzi startul la mutat.
Condiţiile din cămine s-au îmbunătăţit, însă în continuare aproximativ 30% dintre tineri rămân fără cazare din cauza deficitului de locuri.
Vânzările "la negru", încă la modă
Cei care au avut restanţe sau medii prea mici şi-au căutat fie chirie, fie s-au îndreptat către piaţa neagră a vânzărilor de locuri. Chiar dacă este riscă exmatricularea, studenţii pot câştiga bani frumoşi din această afacere. Internetul abundă în anunţuri cu vânzări de locuri, iar preţurile încep de la 300 de euro pentru o cameră în Regie şi pot ajunge şi la 600 de euro pentru un loc în căminul Belvedere de la ASE.
O dată încheiată tranzacţia, studenţii plătesc în jur de 150 de lei pe lună pentru un loc într-o cameră de patru sau cinci persoane, în timp ce într-una cu doar două locuri, cazarea ajunge până la 400 de lei.
La Universitatea din Bucureşti există peste 5.300 de locuri de cazare. Chiar şi-aşa, în jur de 3.000 de tineri trebuie să-şi caute gazdă. La ASE, doar 75% dintre studenţi încap în cele 19 cămine ale instituţiei, ceea ce înseamnă că în jur de 2.000 de tineri ajung să negocieze cu agenţii imobiliari sau cu speculanţii.
Soluţia de la Politehnică
Ca să reducă din deficitul de locuri, Politehnica din Bucureşti îngrămădeşte în jur de 20.000 de studenţi în cele 27 de cămine din Regie şi Tei. Chiar şi aşa, cam 30% dintre tineri cu drept de cazare rămân fără un loc în cămin şi sunt trimişi către piaţa imobiliară.
Rectorul Politehnicii, Ecaterina Andronescu, este mulţumită însă că a redus cazurile de tranzacţii cu camere de care, până acum câţiva ani, se făceau vinovaţi administratorii de cămin. "Studenţii sunt repartizaţi în funcţie de medii, fiecare facultate având un număr de locuri alocat, primesc repartiţie de la secretariatul facultăţii şi apoi merg să-şi ia camera în primire. Am eliminat administratorii din circuitul cazării", a explicat rectorul Ecaterina Andronescu.
Parada bagajelor la cazarea în cămin
Cu sarsanalele pline, ajutaţi de părinţi şi colegi, zeci de studenţi au debarcat ieri în Regie. Fără cozi la administraţia căminelor ca în alţi ani, mulţi dintre tineri n-au făcut decât să-şi ia în primire camera. "Am avut întotdeauna numărul de credite şi am obţinut cameră. N-am auzit de vânzări între colegi", explică Emil care s-a mutat din căminul în care a stat pe timpul verii pentru a-şi lua în stăpânire noua cameră.
Tinerii care n-au avut norocul să primească un loc sau care nu vor să împartă baia cu un palier întreg apelează la ofertele căminelor private sau la camerele de închiriat. Diferenţa o face preţul. Alex este student în anul al II-lea la Politehnică şi a hotărât că viaţa de cămin nu i se potriveşte. "Împreună cu un coleg ne-am închiriat o cameră. Dăm câte 100 de euro pe lună. Atmosfera din cămin e alta, dar aşa am vrut eu. Şi dacă pot, de ce nu?", spune băiatul.
Prietena lui, Georgiana, studentă la ASE este mulţumită însă că a obţinut un loc în cămin. Stă în cameră cu alte patru fete. "Am loc în Belvedere. Singurul dezavantaj legat de curăţenie şi nu mă refer la cea din cameră. Pe scări sau holuri nu părea să fi dat cineva cu vreun mop", spune fata. Atmosfera este nepreţuită pentru Georgiana, iar Alex recunoaşte că nu se compară o petrecere de garsonieră cu una pe holul căminului.
Cei care nu pot renunţa de altfel tocmai la prietenii făcuţi în cămin, se pot îndrepta către cele private, unde preţurile încep de la 75 de euro pe lună şi pot ajunge până la 140 de euro. Cămine private se găsesc pe strada Ion Movilă, în Militari sau chiar în Regie, la Pod Ciurel.
|