Descriere detaliata: Grupul Avrig 35, unul dintre principalii investitori imobiliari din piaţa românească, devine tot mai vulnerabil de la o lună la alta. După cererile de solicitare a insolvenţei depuse de Unicredit Ţiriac Bank pe numele Avrig 35 şi Avrig Asset Management a venit şi timpul constructorului elen Edrasis să ceară falimentul Avrig.
Grupul Avrig 35 a fost înfiinţat în 1999 de omul de afaceri Alexander Hergan (foto), unul dintre cei mai discreţi investitori români în imobiliare, şi este cunoscut pentru tranzacţiile profitabile pe care le-a făcut înainte de criză - care au adus companiei circa 330 mil. euro, în special prin vânzarea turnului de birouri Charles de Gaulle Plaza.
Constructorul elen Edrasis, care a realizat lucrările de fundaţie pentru AFI Palace Cotroceni şi Sun Plaza, a depus ieri o cerere prin care solicită magistraţilor Tribunalului Bucureşti declanşarea procedurii de insolvenţă în cazul firmei Avrig Asset Management, parte a grupului Avrig 35. Termenul de judecată a fost stabilit abia pentru 2 februarie 2012. Contactaţi de Capital, reprezentanţii Edrasis nu au vrut să facă comentarii pe marginea motivelor care stau la baza cererii.
În luna iulie a acestui an, o ordonanţă preşedinţială impunea sechestru asigurător pe un număr de 22 de firme din grupul Avrig 35, care are în total circa 80 de societăţi, la cererea fondului de investiţii New Europe Property Investments (NEPI). Printre aceste firme se numără şi Tower Center International, companie prin intermediul căreia a fost dezvoltată clădirea de birouri cu acelaşi nume din Piaţa Victoriei (rămasă goală după trei ani de la finalizare din cauza proceselor pe care Avrig 35 le are cu Alpha Bank, beneficiarul clădirii).
NEPI a preluat în 2008 două firme, care deţin împreună 18 proprietăţi în diferite oraşe din România - sedii ale sucursalelor Raiffeisen Bank, de la o companie din cadrul grupului Avrig 35, preţul net al investiţiei, după scăderea datoriilor, fiind de circa 46,3 milioane euro. Vânzătorul era compania Central Eastern European Real Estate Shareholdings, înregistrată în Olanda.
Şi casa de avocatură D&B David şi Baias, societate corespondentă a PricewaterhouseCoopers România, a cerut în instanţă declanşarea insolvenţei Avrig 35. Firma de avocatură a asistat Avrig 35 la vânzarea unei părţi a proiectului Iris Shopping Center din Piteşti către sud-africanii de la NEPI în martie anul trecut.
Avrig 35 deţine peste 100 de loturi de teren nedezvoltate în toată ţara. Hergan s-a retras anul trecut de la conducerea grupului şi a rămas doar acţionar minoritar.
|