Descriere detaliata: Piaţa imobiliară bistriţeană este, în continuare, blocată. Pe perioada verii s-a mai dezmorţit, în mare parte datorită românilor stabiliţi în străinătate veniţi în concediu. Din toamnă, închirierile au început să ia avânt, datorită elevilor şi studenţilor care au început noul an şcolar. În schimb, piaţa terenurilor nu pare să mai poată fi salvată de nimic.
Faţă de 2010, nu există mari schimbări în ceea ce priveşte tranzacţiile imobiliare din Bistriţa - terenurile nu au deloc căutare, tot apartamentele cu două camere sunt cele mai dorite, iar închirierile vor fi întotdeauna o opţiune interesantă.
„Faţă de anul trecut, lucrurile sunt cam la fel. Perioada în care se fac cele mai multe tranzacţii este perioada de vară. Apartamentele cu două camere rămân cele mai căutate, în timp ce pentru terenuri nu se mai găsesc cumpărători", spune Nicoleta Botoşer, agent imobiliar în cadrul Clarific Imobil.
„Situaţia de pe piaţa imobiliară este mai rea decât anul trecut, iar cauza principală este că oamenii aud la televizor că este criză şi mai mare, aşa că nu se încumetă să facă vreo investiţie. Numai închirierile mai merg, iar la polul opus este piaţa terenurilor", contrazice Arsante Berinţan, managerul agenţiei imobiliare Ariana.
Programul Prima Casă a înmulţit numărul tranzacţiilor
Deşi Prima Casă a fost un succes pe piaţă, agenţii imobiliari bistriţeni se plâng de acelaşi lucru ca şi colegii lor din alte oraşe: timpul îndelungat de procesare al dosarelor, ceea ce îi desurajează pe mulți dintre potențialii cumpărători.
„Deşi a ajutat puţin tranzacţiile, programul Prima Casă funcţionează foarte greoi. Spre exemplu, am un client care aşteaptă de patru luni aprobările de la Fond. Oamenii au fost deschişi la această opţiune, s-au făcut multe tranzacţii prin Prima Casă, dar durează foarte mult. Oricum, la apartamente, Prima Casă rămâne cea mai folosită modalitate de plată, respectiv aproximativ 70% dintre clienţi plătesc prin Prima Casă, iar restul - cu banii jos", explică reprezentantul agenţiei Ariana.
• Garsonieră - între 13.000 şi 18.000 euro
• Apartament cu două camere - între 22.000 şi 33.000 euro
• Apartament cu trei camere - între 35.000 şi 40.000 euro
S-au schimbat criteriile de achiziţie a unui apartament
Clienţii „post-criză" nu mai au aceleaşi criterii ca înainte de 2008, aceştia nu mai pun zona sau suprafaţa pe primul loc, ci se orientează, în primul rând, după preţ, spun consultanţii imobiliari bistriţeni. În această competiţie acerbă, proprietarii s-au văzut nevoiţi să reducă preţul cerut pentru un apartament, altfel rămân blocaţi cu el.
„Valoarea apartamentelor a scăzut considerabil faţă de perioada de vârf. De exemplu, un apartament care înainte se vindea cu 50.000 euro, acum se dă pentru 30.000 euro", susţine managerul agenţiei imobiliare Ariana.
„Nu există anumite cartiere preferate în masă de clienţi, acum preţul este pe primul loc. Bineînţeles, zonele centrale rămân cele mai apreciate, după care urmează partea de sus a oraşului - cartiere precum Ispirescu, Ştefan cel Mare, Han, 1 Decembrie", spune reprezentantul agenţiei Clarific Imobil.
O categorie aparte este reprezentată de românii care lucrează în străinătate, care consideră că este un moment prielnic pentru a investi în viitorul lor din România.
„Cei care plătesc cu bani gheaţă sunt, în majoritate, românii care lucrează în străinătate. Aceştia au economisit nişte bani şi se întorc în ţară pentru a-i investi, profitând de preţurile scăzute.", continuă Nicoleta Botoşer.
Toamna se numără apartamentele închiriate
„Închirierile au luat avânt în ultima perioadă, deoarece sunt elevii şi studenţii care au început şcoala. Oricum, pentru închirieri există tot timpul cereri, iar faţă de anul trecut au rămas cam aceleaşi chirii", spune agentul imobiliar de la Clarific Imobil.
• Garsonieră - 100 euro/lună
• Apartament cu două camere - între 120 şi 150 euro/lună
• Apartament cu trei camere - 160 euro/lună
Şi în Bistriţa, ca şi în alte oraşe, piaţa terenurilor este la pământ
„Mai sunt terenuri libere în zona de centură şi poate în zone semicentrale, în cartiere unde sunt blocuri. În centru, nu prea se mai găsesc loturi, iar cele disponibile sunt destul de scumpe, aşa că nu se tranzacţionează. Oricum, faţă de 2008, preţul terenurilor s-a cam înjumătăţit", spune Arsante Berinţan.
„Mai există terenuri în zone ultracentrale, dar în număr redus, astfel că sunt foarte scumpe. De exemplu, avem la vânzare un teren, al cărui preţ cerut este de 300 euro/mp. Din ce am observat, preţul acestora nu a scăzut faţă de acum trei ani, deşi nu sunt cereri", completează reprezentantul Clarific Imobil.
În momentul de faţă nu mai sunt investitori pe piaţa imobiliară, oameni de afaceri care să cumpere, să investească şi apoi să revândă. Cei care sunt acum interesaţi de terenuri sunt doar persoane fizice, care doresc să îşi cumpere câteva sute de metri pătraţi, pentru a-şi construi o casă, spun consultanţii bistriţeni.
„Cei care doresc să îşi construiască o casă se orientează pentru loturi de teren situate la periferia oraşului, la maximum 7 kilometri de Bistriţa. Cele mai apreciate zone sunt Drumul de Centură, unde sunt oferte între 25 şi 40 euro/mp şi Unirea, unde există oferte între 15 şi 40 euro/mp. Dar situaţiile în care se tranzacţionează terenuri, rămân destul de rare", încheie Nicoleta Botoșer.
|