Descriere detaliata: Consiliul Judeţean Cluj negociază cu Nokia returnarea a 76 ha de teren din Parcul Industrial Tetarom III, din Jucu. Autorităţile clujene vor să recupereze aproximativ 85% dintr-o suprafaţă totală de 90 ha acordată companiei finlandeze, deoarece subcontractorii şi furnizorii promişi de Nokia nu şi-au mai făcut apariţia.
Sistarea producţiei în fabrica de la Jucu duce la anularea multor facilităţi acordate companiei Nokia. Compania finlandeză dispune de 90 ha de teren în Parcul Industrial Tetarom III, suprafaţă care trebuia să fie ocupată de furnizori şi subcontractori. În prezent, este ocupată o suprafaţă de doar 14 ha, pe care sunt halele fabricii de telefoane mobile. Astfel că CJ Cluj doreşte preluarea terenului nefolosit.
„CJ Cluj nu-şi permite să ţină o investiţie în infrastructură de 15 milioane euro strict numai pentru halele care ocupă doar 14 ha de teren. Până la 90 ha cât are "Nokia Village", adică 76 ha, este teren nefolosit pe care Nokia trebuia să îl folosească pentru aducerea subcontractorilor şi furnizorilor şi sper să putem oferi terenul viabilizat, de 140 ha în total, şi altor firme interesate", a declarat Alin Tişe, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, citat de Mediafax.
Dar lucrurile nu sunt tocmai simple, deoarece decizia aparţine companiei Nokia, după cum este prevăzut în contractul încheiat cu CJ Cluj. Cu toate acestea, autorităţile clujene vor încerca orice metodă.
„Nokia va decide cui va da halele, nu noi, aşa este prevăzut în contract, cu respectarea specificului de activitate, adică din aceeaşi gamă de electronice. Decidenţii sunt cei de la Nokia. Însă noi vom vedea dacă vom putea cere despăgubiri. Vom vedea şi dacă îi vom acţiona în instanţă pe cei de la Nokia, dacă nu şi-au respectat clauzele. Analizăm toate posibilităţile. Poate exista orice posibilitate care să aibă o bază contractuală, să existe o încălcare a unei clauze obligatorii", susţine reprezentantul CJ Cluj.
Există alte companii interesate de halele de la Jucu
Producătorul de medicamente Terapia Ranbaxy şi Grupul ZTE, unul dintre cei mai mari producători chinezi de echipamente telecom, sunt doar două companii interesate momentan de a prelua halele fabricii Nokia, după ce acestea se vor închide, declară reprezentanţii CJ Cluj.
„Există interes din partea Terapia Ranbaxy în preluarea halelor de la fabrica Nokia din Jucu şi din partea unei companii chineze. Am fost contactaţi de cei de la ZTE şi mai discutăm cu alţi doi investitori, care nu au decis dacă doresc teren suplimentar sau doresc din aceste hale. Terapia doreşte să preia halele de la Jucu, pentru o extindere de producţie. Am purtat discuţii serioase pe această temă. E o ofertă serioasă a celor de la Terapia", spune preşedintele Consiliului Judeţean clujean.
Dintr-o suprafaţă totală de 90 ha preluate de producătorul finlandez în cadrul Parcului Industrial Tetarom III, 14 ha ar fi trebuit să fie pentru fabrica Nokia, iar restul pentru subcontractori aduşi de gigantul finlandez. Investiţia urma să se ridice la 60 milioane euro, trebuia create 2.500 de locuri de muncă, însă promisiunile nu s-au concretizat. În schimb, CJ Cluj a asigurat infrastructura în cadrul Parcului Industrial - reţele de energie electrică, gaze naturale, apă, canalizare, telecomunicaţii, precum şi opt kilometri de drumuri asfaltate.
În septembrie, Nokia a făcut public anunţul de închidere a fabricii de la Jucu, în cadrul unui program de eficientizare şi reducere a costurilor. Procedurile de închidere a fabricii se încheia la sfârşitul acestui an.
|