Descriere detaliata: Banu Manta este una dintre zonele dedicate aproape exclusiv clasei medii-superioare. Este un loc în care găseşti toate avantajele pe care le-ai avea dacă ai locui în Piaţa Victoriei, care se află la doar câteva minute de mers pe jos, dar la preţuri considerabil mai scăzute. Iar acest lucru s-a resimţit mai ales după apariţia crizei.
Clienţii care aleg să se mute în Banu Manta au metroul Victoriei sau Basarab la cel mult zece minute distanţă, au acces facil la cele mai importante supermarketuri din oraş, la Parcul Kieseleff, dar şi la grădiniţe, şcoli, restaurante. Toate ingredientele necesare pentru a creşte preţul locuinţelor. Totuşi, proprietarii tind să îşi supraevalueze locuinţele.
„Apartamentele cu două camere sunt scoase la vânzare, de către proprietari, cu preţuri cuprinse între 75.000 şi 90.000 euro. De cealaltă parte, clienţii oferă, pentru două camere, un buget maxim de 80.000 euro. Dar se negociază, de regulă. Dacă clientul vrea să achite cu cash, chiar se negociază între 4.000 şi 5.000 de euro. Pentru clienţii cu credite, marja de negociere este de 2.000 euro.", arată Ioana Proca, consultant Smart Exclusive Imob.
Există oferte bune care stau pe piaţă şi câteva luni, fără să întrebe nimeni de ele
Există însă şi proprietăţi care stau pe piaţă timp de câteva luni, fără să îşi găsească un client. Chiar oferte bune, după cum le descriu companiile care le promovează.
„Avem un apartament cu două camere, la etajul cinci din zece, şi încă unul la etajul patru din opt, dar nu am simţit interes pentru ele. Este vorba despre 56 mp, suprafaţă utilă, care se vinde la 87.000 euro. O oferă bine ancorată în piaţă, dar care nu interesează pe nimeni. Clienţii merg mai degrabă spre Turda decât spre Banu Manta.", arată un oficial al Soridor imobiliare.
Calitatea blocurilor, care au fost construite aproape în totalitate în perioada comunistă, este una apreciată de experţii imobiliari din zonă. Chiar dacă este vorba despre construcţii vechi, acestea rezistă foarte bine şi sunt încă foarte căutate de clienţi.
„Blocurile sunt construite, în parte, în anii '60. Altele, după 1980. Nu am găsit blocuri cu bulină până acum, nici chiar blocurile din 1964 nu au risc seismic. Multe dintre ele au patru-cinci niveluri, sau sunt tip vilă. Chiar şi acestea se tranzacţionează bine, spre surprinderea noastră. Iar preţurile nu sunt mult diferite faţă de construcţiile noi. Fiind vorba despre Banu Manta, o zonă foarte bună, motiv pentru care anul de construcţie le scade foarte puţin preţul.", continuă consultant Smart Exclusive Imob.
Construcţiile noi, evitate de clienţi
Construcţii din anii trecuţi sunt destul de puţine, căci terenurile libere şi suficient de mari pentru a permite asemenea dezvoltări sunt dificil de găsit. Oricum, în ultimii ani clienţii par să îşi fi pierdut interesul pentru acest segment.
„Eu la construcţiile noi sunt reticentă. Nici cererea nu este foarte mare pentru acestea. Unele nu sunt făcute cum trebuie, nu respectă foarte multe norme. Mulţi clienţi ştiu acest lucru şi nu vor construcţii noi, au mult mai mare încredere în blocurile făcute înainte decât cele noi. Cei mai mulţi clienţi caută blocuri construite după 1977-1980.", adaugă Ioana Proca.
La fel ca în multe cartiere cu aer exclusivist, cei mai mulţi dintre clienţii care cumpără, preferă să achite cu cash. Este vorba despre persoane care înţeleg potenţialul zonei şi preferă să se mute acolo acum, când preţurile au scăzut atât de mult încât să facă accesibile locuinţe care în anii de înainte de criză erau de găsit doar la preţuri piperate. Cu alte cuvinte, locuinţele din Banu Manta se cumpără acum pentru oportunitate la fel de mult cât pentru avantajele concrete ale zonei.
|