CAGEAD Intermed - Agentie Imobiliara

Guvernul pune terenurile autobazei Floreasca şi ale depourilor de tramvaie Vict

Categorie: Noutati imobiliare
Aceasta listare a fost vizualizata de 2606 ori
Tip Stire:: Stire imobiliara

An stire: 2011
Descriere detaliata: Guvernul ia în calcul înfiin­ţarea unei societăţi care să preia în portofoliu bunurile imobiliare ale companiilor de stat din transporturi, operaţiune argumentată de către autorităţi prin încercarea de a creşte veniturile şi de a îmbunătăţi modul de gestionare a activelor din acest sector.
Posibilitatea înfiinţării unei astfel de societăţi este prevăzută în ultima scrisoare de intenţie convenită de Guvern cu Fondul Monetar Internaţional, în urma misiunii de evaluare din octombrie-noiembrie.
"Până la sfârşitul lunii martie 2012, vom dezvolta metode de îmbunătăţire a procedurilor de atragere a veniturilor şi de gestionare a bunurilor imobiliare ale dife­ritelor companii de stat din sectorul de transport, posibil prin înfiinţarea unei societăţi imobiliare speciale", se arată în documentul obţinut de Mediafax.
Societăţile feroviare, regiile de transport local şi alte companii de stat din transporturi au în portofoliu active imobiliare care, în lipsa unor date oficiale, pot fi estimate la câteva miliarde de euro. Pentru aceste bunuri, foşti miniştri de resort din diferite guverne, dar şi confederaţii sindicale s-au acuzat reciproc în ultimii ani de intenţii de înstrăinare în scopuri personale. Potrivit bilanţurilor de la Ministerul Finanţelor, cele mai mari trei companii din domeniul transporturilor cu acţionariat public, respectiv CFR Marfă, CFR Călători şi RATB, au active imobilizate de aproape 1,5 miliarde de euro. Aceste active nu sunt însă doar imobiliare, în timp ce valorile contabile pot prezenta diferenţe importante faţă de cele din piaţă.
Poate cele mai atractive proprietăţi imobiliare aflate în portofoliul firmelor de transport sunt cele ale Regiei Autonome de Transport Bucureşti care deţine printre altele o autobază în zona Floreasca, un depou de tramvaie în apropierea Pieţei Victoriei şi un altul pe Calea Dudeşti. Activele imobiliare ale statului pot fi o bună sursă de venituri la buget, dar momentul pentru valorificarea acestora este unul destul de prost, ţinând cont de situaţia în care se află piaţa imobiliară.
Astfel, Guvernul vrea să încaseze anul viitor 706 milioane lei (164 de milioane euro) din vânzarea imobilelor deţinute de Regia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS), care va scoate la vânzare 733 de imobile, dintr-un total de 1.100 active, la un preţ de pornire care va fi stabilit de experţi autorizaţi.
Valorile de tranzacţionare vor fi stabilite în urma unor licitaţii publice cu strigare la care vor putea participa şi actualii demnitari, într-o perioadă în care şi băncile organizează zilnic licitaţii pentru vânzarea activelor din portofoliu, dar piaţa nu are în prezent capacitatea de a absorbi toate aceste pro­prietăţi.
Deşi stau pe active preţioase şi sunt subvenţionate de stat, majoritatea compa­niilor publice de transport înregistrează anual pierderi de ordinul zecilor de milioane de euro din cauza slabei administrări şi a lipsei investiţiilor.
Pe de altă parte, piaţa imobiliară locală este în al treilea an de scădere a valorilor proprietăţilor, iar consultanţii apreciază că cel puţin în următoarele şase luni trendul nu se va inversa.
În schimb, majoritatea proprietarilor de centre comerciale sau clădiri de birouri au încercat în ultima pe­rioadă să îmbu­nătăţească felul în care îşi administrează clădirile pentru reducerea costurilor, iar acest model ar trebui adoptat şi de către instituţiile publice fie intern, fie prin intermediul unor companii specializate.


Adauga la favorite
Versiune pentru imprimanta


Informatii agent

Adaugata de: Cagead Intermed | Contact Agent
Telefon: 021.335.88.01 | Mobil: 0744.374.444 | Fax: 021.335.88.27
Adresa webhttp://www.cagead.ro
Detalii: n/a
 


         
 
Sponsor: Cagead   Intermed - Agentie Imobiliara Agentii Imobiliare

 Director Web Romania - Hit10.ro - Adauga si siteul tau